Cine este fermierul Ciprian Olteanu, noul președinte al Clubului Fermierilor Români / Implicat în agricultura mare, el folosește combine cu senzori, drone și irigații inteligente

Ciprian Olteanu, fermierul Ciprian Olteanu, fermierul

Ciprian Olteanu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români. Dincolo de pregătirea sa ca antreprenor, vă prezentăm și o carte de vizită a sa, ca fermier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ciprian Olteanu este managerul unei ferme de 3.200 de hectare din localitatea Unirea, din județul Călărași. Afacerea a preluat-o de la părinții săi. Practică doar cultura mare, dar cu rezultate care vorbesc de la sine.

„La grâu avem supraproducție”

Tocmai a încheiat recoltarea orzului. „La orz ne-am închis pe 8.500kg/ha. Este o producție foarte bună pentru zona noastră, pentru firma noastră. E o producție care ne asigură acoperirea costurilor. Ne rămân și ceva bani ca să acoperim credite și alte cheltuieli”, ne-a spus Ciprian Olteanu.

Problemele din această campanie au fost la rapiță.

„N-am avut randamentul pe care îl așteptam. Ne aflăm undeva la 2.600kg per hectar. Însă terenul a fost destul de îmburuienat, iar 10% din marfa recoltată nu este vandabilă. Practic vorbim de un 2300-2400 net”, povestește fermierul.

„La grâu încă suntem în desfășurare, dar estimez că vom vom închide campania undeva la 7000-7.200kg care la fel, care, la fel este, nu bine, ci este foarte bine din punctul meu de vedere”, a mai arătat Ciprian Olteanu.

Vorbind despre cât de mult contează momentul în care contractezi producția, el a exemplificat cu rezultatele propriei ferme.

„Avem prins niște prețuri de vânzare destul de bune, care nu se compară cu prețurile actuale, mai ales la orz. Avem o medie de 880 lei per tonă adusă în Constanța. La grâu avem supraproducție, aș putea spune. Avem cantități mai mici contractate, nu pentru toată producția. Intenționăm să păstrăm undeva la 70-80% din producția de grâu. Rapița a avut, și ea, niște prețuri decente în medie, dar din cauza producției slabe nu reușim să acoperim cererea.”

Tehnologia reduce impactul hazardului

În ceea ce privește perspectivele pentru campania de toamnă, fermierul este mai mult decât optimist.

„Porumbul și floarea soarelui la noi în fermă sunt irigate. Investim încă din 2014 în irigații și rezultatele arată foarte bine pentru noi. Avem perspective foarte bune, cum dealtfel, am avut și anul trecut, în condițiile în care în suprafețele neirigate am făcut undeva la una – două tone/ha. La cultura de porumb, în suprafețele irigate am obținut medie de 15”.

Cheia acestor rezultate o reprezintă, în concepția tânărului președinte al Clubului Fermierilor Români, investiția în utilaje și tehnologii moderne.

„Am implementat foarte multe tehnologii. În general utilajele acum vin cu o varietate de modalități de a-ți îmbunătăți viața și de a îmbunătăți productivitatea. Vorbim de utilaje ghidate prin GPS, de software-uri de management agricol, de software-uri care calculează automat consumul de motorină per hectar. Avem posibilitatea de a planta cu densități variabile în funcție de sol: unde este mai slab, plantăm densități diferite față de acolo unde este mai bun și așa mai departe. Deci avem o sumedenie de instrumente digitale care ne fac viața mai ușoară”.

O mândrie a fermei o reprezintă sistemul de irigații. Cele 1.200 de hectare irigate sunt rezultatul a șase ani de eforturi și investiții constante. Au fost folosite cele mai moderne tehnologii în domeniu. Sistemele de udare sunt corelate cu o rețea de senzori care măsoară umiditatea din sol. Totul este gestionat digital, astfel încât să se asigure o optimizare a eforturilor și rezultatelor.

Ciprian Olteanu: „Este important să știi ce să ceri noilor tehnologii”

Pentru fermieri este important să știe și ce să ceară noilor tehnologii. Am aflat că în ferma de la Unirea, combinele sunt echipate cu senzori de producție, fie că sunt John Deer sau Claas, și toate sunt de capacitate mare. Tractoarele sunt John Deer și Fendt, cu puteri ce variază între 110 și 500 de cai.

„Avem și drone pentru ce înseamnă partea de fito-sanitar. Atunci când nu putem interveni cu utilajele clasice, intervenim cu drona”, ne-a mai spus Ciprian Olteanu.

„O ținem doar pentru cazuri speciale. Ca să vă dau un exemplu, anul trecut nu am tratat mai mult de 300 de hectare cu drona. În condițiile în care dacă faci un calcul, un hectar este tratat fito-sanitar de cel puțin trei-patru ori în cursul unui ciclu vegetal”. Cred că sunt mai productive utilajele clasice, dar există situații în care acestea nu pot interveni ori intervenția lor este mai scumpă. Drona este foarte utilă pentru plantații viticole, pentru plantații pomicole. Deci zone mai mici!”, a mai arătat fermierul.

O altă latură a activității lui Ciprian Olteanu este aceea de edil. El este și primarul comunei Unirea din județul Călărași. Anul trecut el a fost ales pentru al doilea mandat în fruntea localității, cu o majoritate covârșitoare.

Este cel mai tânăr primar din județul Călărași. Faptul că locuitorii din Unirea l-au reales este o confirmare de necontestat a calităților sale de lider și manager.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *