Aproximativ 3.600 de elevi participă, în acest an, la programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, care îi încurajează pe cei mici să înfiinţeze grădini de legume proprii şi să petreacă mai mult timp în aer liber.
Potrivit datelor furnizate Agepres de coordonatorii programului, în acest an s-au înscris 3.606 elevi, din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII, de la 57 de şcoli, aflate în toate cele trei zone ale judeţului Harghita.
Cei înscrişi în program au primit peste 3.600 de pachete de seminţe, iar pentru că vremea a fost caldă s-au şi apucat de lucru.
Pe pagina de Facebook a acestui program sunt postate mai multe fotografii cu copii care lucrează în grădinile proprii.
Prin acest program, Consiliul Judeţean doreşte să îi familiarizeze pe cei mici cu un stil de viaţă sănătos şi să îi îndemne să descopere tainele grădinăritului şi faptul că legumele pe care le-au crescut în grădinile proprii au un gust diferit de cele cumpărate din supermarketuri.
De asemenea, programul are şi rolul de a-i determina pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber şi mai puţin în faţa televizorului, calculatorului sau telefonului mobil.
Elevii care doresc să cultive legumele în grădinile proprii sau clasele de elevi care vor să îngrijească legumele în grădinile de lângă şcoli primesc gratuit pachete cu seminţe de ridichi, salată, morcov, dovlecel, mazăre verde, castraveţi, spanac sau sfeclă roşie, iar organizatorii le pun la dispoziţie şi pliante cu informaţii utile legate de creşterea legumelor fără substanţe chimice, transmite Agerpres.
Ei îngrijesc grădinile sub supravegherea părinţilor sau a cadrelor didactice, iar cele mai frumoase grădini sunt premiate de către o comisie de evaluare care, pe baza referatelor şi fotografiilor trimise de elevi, efectuează vizite la faţa locului.
Premiile oferite de-a lungul anilor au fost dintre cele mai diverse, de la produse locale, cărţi de specialitate, ghiozdane şi tricouri, până la biciclete sau trotinete.
De asemenea, clasele de elevi care au câştigat au fost răsplătite cu imprimante, DVD playere, sere de grădină sau instalaţii de udat.
Programul “Micii Grădinari” este cel mai longeviv şi de succes program desfăşurat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, care se derulează fără întrerupe din anul 2012.
Numărul de participanţi la acest program a crescut foarte mult, de la 112 elevi înscrişi în anul 2012, până la 3.606 elevi în anul 2024.
„Popularitatea sa în rândul elevilor este demonstrată de faptul că un număr mare de elevi participă la program timp de câţiva ani, iar o dată ce au devenit ‘bătrâni’ pentru a participa la program, locul lor este preluat de fraţii mai mici”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean.
Sursa foto: Consiliul Judeţean Harghita