7 modalități prin care poți face cafeaua pe care o bei mai sănătoasă / Trebuie să alegi cu grijă ce pui în ea

cafea, cacao, zahar, cofeina

Cafeaua are mai multe beneficii pentru sănătate. Dar, pentru a profita din plin de această băutură, trebuie să alegi cu grijă ce pui în ea, când o bei și în ce cantități.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Mulți profesioniști din domeniul sănătății cred că este, de asemenea, una dintre cele mai sănătoase, potrivit Healthline.

Pentru unii oameni, este cea mai mare sursă de antioxidanți din dietă, depășind atât fructele, cât și legumele.

Iată câteva sfaturi pentru a vă transforma cafeaua din sănătoasă în și mai sănătoasă:

1. Fără cofeină după ora 14:00

Cafeaua este una dintre cele mai bogate surse naturale de cofeină din alimentație. Cofeina este un stimulent, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care cafeaua este atât de populară în lume. Îți dă un impuls de energie și te ajută să rămâi treaz atunci când te simți obosit.

Dar dacă bei cafea la ore târzii în timpul zilei, aceasta poate interfera cu somnul tău. Un somn slab este asociat cu tot felul de probleme de sănătate.

Din acest motiv, este important să nu beți cafea la ore târzii în timpul zilei. Dacă aveți nevoie de un stimulent, optați în schimb pentru o ceașcă de ceai verde sau negru, care conține mult mai puțină cofeină decât cafeaua.

Abținerea de la cafea după ora 14:00 este o decizie înțeleaptă. Trebuie să ținem cont, însă, că nu toată lumea este la fel de sensibilă la cofeină, iar unele persoane pot dormi foarte bine chiar dacă au băut cafea la sfârșitul zilei.

2. Nu vă umpleți cafeaua de zahăr

Deși cafeaua este sănătoasă în sine, o poți transforma cu ușurință în ceva dăunător. Cel mai sigur mod este să pui o grămadă de zahăr în ea. Zahărul adăugat este, fără îndoială, unul dintre cele mai rele ingrediente din dieta modernă.

Zahărul, consumat în cantități mari, este legat de tot felul de boli grave, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Dacă nu vă puteți imagina să beți o cafea neîndulcită, folosiți un îndulcitor natural precum ștevia.

3. Alegeți o marcă de cafea de calitate, de preferință organică

Calitatea cafelei poate varia foarte mult în funcție de metoda de procesare și de modul în care au fost cultivate boabele de cafea.

Boabele de cafea tind să fie stropite cu pesticide sintetice și alte substanțe chimice care nu au fost niciodată destinate consumului uman.

Cu toate acestea, efectele asupra sănătății ale pesticidelor din alimente sunt controversate. În prezent, există dovezi limitate că acestea cauzează daune atunci când se găsesc la niveluri scăzute în produse.

Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorați de conținutul de pesticide din cafeaua dumneavoastră, luați în considerare cumpărarea de boabe de cafea organice. Acestea ar trebui să conțină cantități mult mai mici de pesticide sintetice.

4. Evitați să beți prea mult

În timp ce un consum moderat de cafea este sănătos, consumul prea mare poate reduce beneficiile sale generale. Consumul excesiv de cofeină poate avea diverse efecte secundare adverse, deși sensibilitatea oamenilor variază.

Consumul zilnic recomandat de cafea pentru o persoană cu greutate normală este de două cești pe zi.

5. Evitați cremele cu conținut scăzut de grăsimi și pe cele artificiale

Cremele comerciale cu conținut scăzut de grăsimi și cele artificiale tind să fie foarte procesate și pot conține ingrediente discutabile. Cu toate acestea, nu există prea multe cercetări despre efectele asupra sănătății ale cremelor pentru cafea non-lactate. Conținutul lor variază în funcție de marcă, iar unele pot fi mai sănătoase decât altele.

Cu toate acestea, alimentele naturale sunt în general o alegere mai bună. Luați în considerare adăugarea unui pic de cremă integrală în cafea, preferabil provenită de la vaci hrănite cu iarbă.

Studiile arată că produsele lactate conțin nutrienți importanți. De exemplu, lactatele sunt o excelentă sursă de calciu și pot reduce riscul de osteoporoză și fracturi osoase.

6. Adăugați puțină cacao în cafea

Pudra de cacao este plină de antioxidanți și este asociată cu tot felul de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă.

Încercați să adăugați puțină pudră de cacao în cafea pentru un gust deosebit.

7. Preparați cafeaua folosind un filtru de hârtie

Cafeaua preparată conține cafestol, un diterpen care poate crește nivelurile de colesterol din sânge.
Cu toate acestea, reducerea nivelurilor sale este simplă. Folosiți doar un filtru de hârtie.

Prepararea cafelei cu un filtru de hârtie reduce eficient cantitățile de cafestol, dar permite trecerea cofeinei și a antioxidanților benefici.

Cu toate acestea, cafestolul nu este în întregime rău. Studiile recente la șoareci sugerează că are efecte anti-diabetice.

Sursa foto: Pexels/Kristina Paukshtite

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cacao in cafea? Ca si cum ai pune Pepsi in Cola. Voi realizati ca atat cafeaua cat si cacao sunt facute din acelas bob ce provine din aceeasi planta, nu? Difera doar modul de uscare si coacere. Don’t trust me, Brave it (Brave is better than Google).

    • Hello, gresesti grav cu afirmatia ta! arborele de cacao si cel de cafea sunt diferiti! Probabil ii confunzi cu arborele de piper care furnizeaza patru sortimente diferite din aceeasi planta. Informeaza-te inainte de a emite astfel de pareri!

  2. Eu n-aș recomanda nici ceaiul după ora 14; sortul pe care îl beau eu nu-i cu mic mai prejos decât cafeaua la “tărie”.

  3. Articole copiate din revistele “glossy” din strainatate. De unde atata cafea organica. Toata lumea isi permite sa plateasca 100 de euro/kg? P.S. cea mai buna cafea este cea in care nu pui nimic

  4. Poate incercati sa evitati cliseul verbal “cu toate acestea”, mai ales ca il folositi de cele mai multe ori fara noima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *