STUDIU: Înlocuirea cărnii roșii cu hering, sardine sau anșoa ar putea salva 750.000 de vieți în fiecare an

pesti, carne rosie, sardine, studiu Sursa foto: Pexels/Akshay Anil

Un studiu sugerează că înlocuirea cărnii roșii cu pește pradă, cum ar fi heringul, sardina sau anșoa, ar putea salva 750.000 de vieți pe an și ar contribui la combaterea crizei climatice, transmite The Guardian.

Există studii care fac legătura între consumul de carne roșie și un risc mai mare de îmbolnăvire la om. Producția de carne este, de asemenea, o activitate poluantă. În schimb, peștii pradă (numiți și pești momeală) sunt foarte hrănitori și se găsesc încă în număr foarte mare în oceanele lumii.

O echipă de cercetători japonezi și australieni a studiat modul în care consumul cestor pești influențează sănătatea oamenilor, folosind date din peste 130 de țări.

Oamenii de știință au descoperit că înlocuirea cărnii roșii cu pește furajer ar putea preveni 750.000 de decese pe an și ar putea reduce semnificativ prevalența dizabilității apărute ca urmare a bolilor legate de alimentație.

Adoptarea acestui tip de dietă ar fi benefică în special pentru țările cu venituri mici și medii, unde acești pești sunt ieftini și abundenți și unde numărul de victime ale bolilor de inimă, în special, este ridicat, au adăugat cercetătorii.

„Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și a planetei, ar trebui să limităm consumul de carne roșie și să ne orientăm către alimente care sunt atât sănătoase, cât și ecologice”, au scris cercetătorii în revista BMJ Global Health.

Peștii precum heringii sau sardinele sunt bogați în acizi grași polinesaturați cu lanț lung omega-3, al căror consum poate preveni bolile coronariene, precum și în calciu și vitamina B12. De asemenea, aceștia au cea mai mică amprentă de carbon dintre toate sursele de hrană animală, au precizat cercetătorii.

Cu toate acestea, în prezent trei sferturi din peștii de acest fel capturați sunt folosite pentru a obțină făină și ulei de pește.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *