Buruienile consumă mai mulți nutrienți decât porumbul și reduc drastic rezerva de apă din sol / Competitorii invizibili compromit randamentul culturilor

Buruinile consumă mai mulți nutrienți decât porumbul FOTO: Dreamstime/ Nabokv

Burienile concurează cu porumbul și fură resurse prețioase. Nu este vorba doar despre apă, nutrienții din sol sunt și ei în joc. Cantitățile preluate sunt uriașe. Buruienile monocotiledonate sunt reala problemă. Iarba vântului este un exemplu clasic, aceasta preia mult azot, dar consumă și mult potasiu. Cerințele sale depășesc pe cele ale porumbului. Pălămida este o altă amenințare. O singură hectar infestat poate absorbi 50-100 kg de azot. Și 70 kg de potasiu. Fosforul este și el extras din sol. Aceste cifre sunt estimări. Într-un câmp foarte îmburuienat, pierderile sunt mai mari, notează farmer.pl.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Loboda albă este de asemenea periculoasă. La o densitate de 50 de plante pe metru pătrat, efectele sunt dramatice. Poate absorbi de trei ori mai mult azot, de cinci ori mai mult potasiu, de opt ori mai mult fosfor. Aceste date vin de la IUNG – PIB. Burienile preiau în medie de două ori mai mult azot și de cinci ori mai mult potasiu. Cererea lor pentru fosfor este dublă, uneori, mult mai mare.

Chiar de la răsărire, buruienile sunt mai agresive. Ele au nevoie de mai mulți nutrienți în stadiile inițiale de creștere. Controlul tardiv duce la epuizare. Resursele solului sunt drastic diminuate. Macroelementele devin insuficiente pentru porumb.

Porumbul pierde teren în fața buruienilor

Competiția este acerbă, burienile concurează și pentru apă. Luptă și pentru lumină și, desigur, pentru nutrienți. De cele mai multe ori, burienile câștigă. Multe buruieni germinează rapid, câștigând rapid un avantaj. Un soi de iarbă denumită „iarba bărboasei„ ilustrează acest lucru. Deși apare mai târziu, recuperează rapid și poate depăși porumbul în creștere.

La temperaturi scăzute, lucrurile nu se schimbă mult. Aportul de nutrienți al porumbului scade. “Apetitul” buruienilor scade și el. Totuși, buruienile preiau mai mulți nutrienți decât porumbul.

Infestarea masivă afectează și rezerva de apă

O plantă de porumb are nevoi mari de apă, 30-50 de litri pe parcursul vegetației. Vârful cererii este la înflorit. Atunci, o plantă are nevoie de 20-30 de litri. La o densitate de 80.000 de plante la hectar, sunt 8 plante pe metru pătrat. Consumul total de apă ajunge la 240-400 de litri pe metru pătrat. În perioada înfloritului, sunt necesari 160-240 de litri pe metru pătrat.

În zonele puternic îmburuienate, rezerva de apă este redusă. Chiar și un surplus de apă se pierde, deoarece burienile consumă această apă. Acest lucru este dăunător pentru porumb.

Un alt fenomen este re-îmburuienarea. Buruienile au acces limitat la soare și la apa de ploaie, dar continuă să extragă apă din sol. Această infestare este mai puțin periculoasă, dar tot cauzează pierderi de apă și reduce aprovizionarea cu apă a porumbului. Gestionarea buruienilor este crucială și asigură o recoltă sănătoasă și abundentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *