Cireșele în Italia ajung să coste și 20 euro pe kilogram, producția deja mică fiind parțial compromisă pentru că fructele crapă, după ultimele ploi abundente. Acesta se adaugă secetei de anul trecut și înghețului din martie

productie slaba de cirese in Italia in acest an FOTO: Dreamstime/ Adil Celebiyev

În regiunile pomicole din regiunea Puglia din Italia, una dintre principalele zone de producție a cireșelor, problemele cauzate de crăparea fructelor (cracking) generează în aceste zile o situație extrem de dificilă pentru comercianți. Precipitațiile continue din ultima vreme, adesea sub formă de furtuni, au durat peste 48 de ore, reducând drastic recolta într-un an deja marcat de randamente scăzute datorat secetei de anul trecut și înghețului din luna martie, scrie publicația de sector freshplaza.it.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Lucrăm la o treime din capacitatea noastră, expediind doar 10 paleți pe zi”, declară Donato Fanelli, proprietarul companiei Viva Frutta, cu sediul în Rutigliano. „Credem că vom încheia sezonul deja la începutul lunii iunie, cu două săptămâni mai devreme decât preconizat. Am făcut investiții uriașe în utilaje de calibrare, dar anul acesta nu le putem folosi la capacitate. E ca și cum am avea un Ferrari în garaj și nu am avea combustibil. Marfa care vine din câmp este extrem de puțină, iar vânzările sunt cu 30% mai mici față de aceeași perioadă din 2024. Anul acesta, pentru a culege un kilogram de cireșe, costul ajunge la 3,50 €/kg, față de 1,5–2 euro sezonul trecut. Costuri care influențează foarte mult întregul sector.”

Prețul de vânzare la producător atinge sau depășește 10 euro/kg

Prețurile de vânzare la producător se situează în jur de 7,50–8 €/kg, iar pentru soiul Ferrovia, mai apreciat pe piață. pot ajunge chiar la 10 €/kg. „La prețul de achiziție se mai adaugă în jur de 2 euro pentru procesare, ambalare și transport. Dacă în anii anteriori era normală și așteptată o scădere fiziologică a prețurilor pe măsură ce oferta de sezon crește, anul acesta este puțin probabil să se întâmple asta. Prețurile nu vor scădea în zilele următoare, ci vor rămâne stabile”, precizează Fanelli.

„Din cauza ofertei reduse și a prețurilor ridicate, lanțurile care aveau acest produs în promoție se confruntă cu dificultăți serioase în această perioadă. Și dacă în alți ani se putea apela la importuri, anul acesta Spania, Grecia și Turcia se confruntă cu o situație productivă poate chiar mai gravă decât a noastră”, mai amintește Fanelli.

Cherry Revolution, un proiect de revigorare a producției de cireșe

El personal comercializează cireșe doar pe piața internă. „Fructul este oricum delicat și nu permite livrări către destinații prea îndepărtate. Este nevoie de o colaborare mai strânsă pe lanțul de producție și vânzare, pentru a se investi atât în structuri de protecție, cât și într-o schimbare a soiurilor, către varietăți mai rezistente și mai performante, atât în producție cât și pe piață. În Puglia, plantațiile protejate nu depășesc 3% din suprafața totală. Tocmai din acest motiv, împreună cu alți antreprenori locali și un grup de tehnicieni, am demarat un proiect numit Cherry Revolution.”

Scăderea volumelor nu se datorează exclusiv ploilor abundente. „Există deja o lipsă critică de produs cauzată de două fenomene: seceta severă din 2024 și temperaturile ridicate care, vara trecută, au atins aproape 50 °C. Gerul de la sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie a făcut restul, afectând în special soiurile duroni și Ferrovia. Un cocktail exploziv de evenimente meteo care a dus la o reducere a randamentelor de peste 40%, și de 20–30% pentru soiurile de sezon mediu și târziu”, mai spune cu tristețe antreprenorul italian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *