Colosul mondial Bayer pregătește un plan pentru a soluționa o parte din procesele colective legate de erbicidul Roundup în statul Missouri și ar putea chiar să recurgă la falimentul unității Monsanto, dacă acest demers eșuează, a relatat joi Wall Street Journal, citând surse, preluat de agenția Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Grupul german din domeniul farmaceutic și al biotehnologiilor a plătit aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a soluționa acuzațiile conform cărora Roundup, pe bază de glifosat, ar provoca cancer. Alte aproximativ 67.000 de cazuri sunt încă pe rol, pentru care compania a constituit provizioane juridice în valoare de 5,9 miliarde de dolari.
Glifosatul este un produs utilizat pe scară largă, dar extrem de controversat, fiind substanța activă din erbicidul Roundup produs de Monsanto. Este folosit în general pe toată planeta, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) au concluzionat că glifosatul este sigur, motiv pentru care în 2023 la nivel UE a fost prelungită aprobarea folosirii lui, pe fondul unor largi controverse. În paralel, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) l-a clasificat drept „probabil cancerigen pentru oameni”.
Potrivit WSJ, Bayer a angajat consultanți de la firma de avocatură Latham & Watkins și de la compania de consultanță AlixPartners pentru a analiza opțiunile disponibile. Decizia vine în contextul în careo eventuală declarație de faliment (Chapter 11) din partea Monsanto ar suspenda temporar procesele împotriva diviziei și ar deschide calea unei soluționări a răspunderii legale legate de Roundup odată cu procedura de faliment.
Agenția Reuters precizează că nu a putut confirma imediat aceste informații, nici Bayer, nici Latham & Watkins și nici AlixPartners nerăspunzând imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.
Istoricul unei decizii controversate
Luna trecută, Bayer a cerut Curții Supreme a SUA să limiteze posibilitatea formulării de cereri legale care leagă Roundup de cancer, în încercarea de a evita plata unor daune de miliarde de dolari. Compania a declarat în această săptămână că o decizie ar putea fi emisă chiar în cursul lunii viitoare.
Grupul Bayer a achiziționat Roundup odată cu preluarea companiei americane din domeniul agrochimiei Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, în 2018.
De atunci, Bayer s-a confruntat cu dificultăți din cauza litigiilor privind glifosatul, cu un eșec în dezvoltarea, în 2023, a celui mai promițător medicament experimental, cu o piață agricolă slabă și cu presiuni din partea unor investitori de a separa sau vinde anumite divizii.