Din 2026, liber la vânzarea și consumul porcilor modificați genetic, în SUA / Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și-a dat avizul / Brazilia, Columbia și Republica Dominicană au emis deja decizii favorabile

FDA a aprobat comercializarea porcilor modificati genetic Sursa foto: Dreamstime

Printr-o decizie istorică, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat introducerea în lanțul alimentar a porcilor modificați genetic, care sunt rezistenți la Sindromul Reproductiv și Respirator Porcin (PRRS).

Această aprobare marchează o premieră în domeniul biotehnologiei alimentare din SUA și, volens-nolens, deschide noi perspective pentru industria agroalimentară globală.

Este pentru prima dată când animalele modificate genetic au fost autorizate pentru vânzare comercială în Statele Unite.

Deși FDA a aprobat utilizarea porcilor editați genetic în lanțul alimentar din SUA, comercializarea efectivă este așteptată să înceapă în 2026. Compania Genus lucrează în prezent pentru a obține aprobări similare în piețe internaționale cheie, precum Mexic, Canada, Japonia și China.

Porcii modificați genetic au fost dezvoltați de compania britanică Genus, prin filiala sa americană PIC (Pig Improvement Company), în colaborare cu Institutul Roslin din cadrul Universității din Edinburgh, aceeași instituție care a creat Dolly the Sheep.

Ce este sindromul reproductiv și respirator porcin (PRRS)?

Acești porci sunt rezistenți la Sindromul Reproductiv și Respirator Porcin (PRRS), o boală virală devastatoare pentru industria porcină globală.

Boala afectează sistemul imunitar al porcilor, cauzând probleme respiratorii severe la purcei și eșecuri reproductive la scroafe, generând pierderi anuale de aproximativ 1,2 miliarde de dolari în SUA și 1,75 miliarde de lire sterline în SUA și Europa.

Cauzat de un virus care atacă sistemul imunitar al porcilor, acesta duce la boli respiratorii severe la porcii tineri și la eșec de reproducere la scroafele de reproducere.

Extrem de contagios și greu de controlat, virusul se răspândește prin contact direct și transmitere aeriană. Nu există leac, iar vaccinurile existente oferă doar o protecție limitată. Ca urmare, fermierii recurg adesea la antibiotice pentru a controla infecțiile secundare, ridicând îngrijorări serioase cu privire la rezistența la antimicrobiene.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pentru a combate virusul, oamenii de știință de la Roslin au folosit instrumente de editare genetică pentru a elimina o mică secțiune a genei CD163, care creează un receptor pe care virusul îl folosește pentru a intra în celule. Vizând cu precizie doar partea receptorului de care se leagă PRRS – și lăsând restul genei intacte – cercetătorii au dezvoltat porci complet rezistenți la virus, fără efecte negative asupra sănătății sau bunăstării lor.

Este o soluție majoră pentru industria de producție alimentară

Profesorul Bruce Whitelaw, directorul Institutului Roslin, a declarat pentru newfoodmagazine.com, că este un moment istoric pentru gestionarea acestei boli, care se manifestă la nivel global:

„Acesta este un punct de referință în utilizarea editării genetice la animale și un moment de referință pentru industrie în gestionarea unei boli globale care provoacă pierderi devastatoare.”

Susan Bodie, șefa departamentului de dezvoltare a afacerilor la Colegiul de Medicină și Medicină Veterinară al Universității din Edinburgh, a adăugat:

„Aceasta este o dezvoltare foarte interesantă în traducerea cercetării de ultimă oră într-o soluție majoră pentru industria de producție alimentară.

Editarea genelor permite oamenilor de știință să introducă rapid trăsături benefice la plante și animale, care pot dura zeci de ani pentru a fi obținute prin programele tradiționale de ameliorare”.

Ce țări au mai dat aprobări de reglementare

În urma aprobării FDA, Genus își propune acum să obțină aprobări suplimentare de reglementare pe piețele globale cheie.

În timp ce țări precum Brazilia, Columbia și Republica Dominicană au emis deja decizii favorabile pentru porcii rezistenți la PRRS, compania lucrează în prezent îndeaproape cu autoritățile de reglementare din țări precum Canada, Mexic, Japonia și China, care sunt esențiale pentru lansarea comercială mai largă a porcilor editați genetic.

Aprobarea este o realizare fantastică pentru Genus PIC și reprezintă un pas major către comercializarea în SUA. Vom continua acum să urmărim aprobările de reglementare în alte jurisdicții internaționale, cu accent pe piețele cheie de export din SUA”, a spus Jorgen Kokke, CEO al Genus.

Reacția Asociației Naționale a Porcilor din Marea Britanie

În Marea Britanie, Asociația Națională a Porcilor (NPA) a salutat evoluția și a îndemnat factorii de decizie să ia în considerare implicațiile acesteia pentru sectorul intern.

Directorul executiv al NPA, Lizzie Wilson, a susținut decizia și a spus:

„NPA sprijină tehnologia de editare genetică la porci, în special pentru dezvoltarea raselor rezistente la PRRS și, prin urmare, salută acest pas semnificativ înainte. PRRS este o boală endemică care este extrem de dăunătoare și provoacă pierderi economice substanțiale, estimate la până la 30 de milioane de lire sterline pe an numai în Anglia”.

În Uniunea Europeană, legislația privind organismele modificate genetic (OMG) este mult mai strictă decât în SUA.

În prezent, nu există aprobări pentru animale modificate genetic destinate consumului uman în UE. Cu toate acestea, aprobarea FDA ar putea influența discuțiile și reglementările viitoare în Europa, inclusiv în România, mai ales în contextul noilor tehnologii de editare genetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *