Contaminanți în alimentele pentru copii: Nivelurile maxime admise au fost revizuite în scădere pentru anumiți acizi grași, rezultați din rafinarea uleiurilor vegetale

hrana pentru copii, lapte praf, acizi grasi, uleiuri vegetale foto: Wikipedia

Comisia Europeană a decis, în 4 aprilie, scăderea nivelului maxim admis pentru suma dintre 3 – monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai acizilor grași de 3-MCPD din formulele de început, formulele de continuare și produsele alimentare destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari și copii de vârstă mică și formulele pentru copii de vârstă mică, decizia fiind publicată în aceeași, în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, pentru preparate pentru sugari, formule de continuare și alimente destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari și copii de vârstă mică și formule pentru copii de vârstă mică, sub formă de praf, nivelul maxim admis a fost scăzut de la 125 de micrograme (μg)/kg la 80 μg/kg, iar pentru forma lichidă a acelorași preparate menționate mai sus nivelul maxim admis a fost coborât de la 15 μg/kg la 12 μg/kg

Un microgram (μg) este a mia parte dintr-un miligram.

„Formulele pentru copii mici” sunt băuturile pe bază de lapte și produsele similare pe bază de proteine destinate copiilor de vârstă mică.

3-MCPD și esterii săi cu acizi grași sunt contaminanți rezultați în urma procesului de rafinare a uleiurilor vegetale, introduse pe piață pentru consumatorul final sau în scopul utilizării ca ingredient în produsele alimentare. 

Uleiurile și grăsimile vegetale sunt utilizate ca ingrediente în producția de alimente pentru copii și de preparate pe bază de cereale pentru sugari și copii de vârstă mică. 

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat, încă din 2018, că prezența esterilor de 3-MCPD și a esterilor glicidilici în anumite produse alimentare reprezintă o problemă de sănătate, în special în alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

În 2020, urmând concluziilor EFSA, Comisia Europeană a fixat niveluri maxime admise pentru această categorie de contaminanți alimentari, cu mențiunea explicită de a fi revizuite în scădere după doi ani de la publicarea regulamentului.

Datele recente  obținute în urma controalelor efectuate de statele membre și disponibile în baza de date a EFSA pentru anii de eșantionare 2020-2022 indică faptul că, respectând bunele practici, operatorii economici pot atinge deja niveluri mai scăzute de 3-MCPD și de esteri ai acizilor grași de 3-MCPD în formulele de început, formulele de continuare și produsele alimentare destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari și copii de vârstă mică și formulele pentru copii de vârstă mică. Nivelurile maxime respective trebuiau așadar reduse pentru a se asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane.

Comisia Europeană a decis, așadar, să stabilească un nivel maxim mai strict  pentru contaminanții menționați mai sus, care ajung în alimentele pentru copii, din cauza riscului posibil pentru sănătate în ceea ce privește sugarii și copiii de vârstă mică.

Produsele alimentare pentru care au fost revizuite nivelurile maxime admise de contaminanți din categoria acizilor grași și care sunt introduse pe piață în mod legal înainte de 1 ianuarie 2025 pot rămâne pe piață până la data durabilității lor minimale sau până la data-limită de consum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *