WWOOF, World Wide Oportunities on Organic and Traditonal Peasant Farm, înseamnă Oportunități din Lumea Întreagă pentru Gospodării Tradiționale și Ecologice, iar în practică presupune participarea voluntarilor la muncile gospodărești, aceștia primind în schimb cazare și masă. Totodată, voluntarii au ocazia să cunoască tradițiile locale, culturale și gastronomice. Potrivit principiilor WWOOF, voluntarii, sosiți din lumea întreagă, nu primesc bani pentru muncile prestate.
WWOOF este o adevărată mișcare culturală mondială, la care participă nu numai tinerii, majoritatea studenți, dar și adulții, unii chiar pensionari, dornici să cunoască în mod activ regiuni noi și practicile agricole din diferite colțuri ale lumii.
Mișcarea a ajuns și în România, fiind promovată cu ajutorul siteului wwoof.ro. Potrivit informațiilor publicate pe site, în România ar fi înscrise 54 de Ferme-Gazdă, iar numărul voluntarilor participanți ar fi ajuns la 1000, provenind din peste 30 de țări.
Potrivit hărții Google utilizate pentru localizarea fermelor, cele mai numeroase sunt înregistrate în Transilvania. Acestea sunt concentrate cu precădere în zona de contact cu munții sau chiar în interiorul zonei montane, în Apuseni.
Ferma In Goats We Trust este una dintre acestea, situată în nordul Ardealului. Limbile vorbite la fermă sunt germana, româna și engleza. Ferma deține 1,5 ha teren agricol. Voluntarii sunt acceptați din aprilie până în spetembrie-octombrie.
Cum se prezintă proprietarii fermei:
Suntem două persoane, una sănătoasă (eu) şi una pensionară de boală (soţul)… sîntem tineri (sub 50 de ani), fără copii, din păcate, dar cu un volum imens de muncă. Soţul, cetăţean străin, s-a retras în România unde am încropit (să zic aşa) o mică fermă, la început, cu timpul, însă, am dezvoltat-o un pic, iar acum mi-am dat seama, din prea multă plăcere pentru munca pe care-o prestez, că nu pot face faţă singură tuturor cerinţelor, mai ales că în unele cazuri e nevoie de o forţă mai mare, pe care eu, ca femeie, nu pot s-o asigur (cărat de lemne, etc.)
O altă fermă este Albastrea, situată la poalele Munților Făgăraș și întemeiată de Agnes Jansen, din Olanda.
Activitățile voluntarului:
”Munca în gradină și în livadă, plivit. Cules și ajutor în design și construcție. Împărțirea sarcinilor din gospodarie, cum ar fi gătitul. În fiecare vineri și sâmbătă vindem la piața din Sibiu”.
În sudul țării sunt opt ferme înscrise în mișcarea WWOOF, iar în Moldova numai 2.
Publicația Le Monde a publicat recent un articol despre mișcarea WWOOF în Franța, semnalând creșterea interesului pentru voluntariat în ferme, chiar în rândurile adulților, interesați să cunoască alte țări, dar și să participe la muncile agricole în fermele unde optează să lucreze.