VIDEO | Pasca de Paște, între tradiție și rafinament: rețete reinterpretate de cofetarii români

Pasca de Paște, un desert tradițional dar elegant FOTO: flickr.com/Theron LaBounty

În perioada sărbătorilor pascale, pasca rămâne unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de pe masa românilor. Îmbinând savoarea cozonacului cu delicatețea cremei de brânză, acest desert emblematic a fost reinterpretat de cofetari talentați, care au adăugat un strop de creativitate și ingrediente de cea mai bună calitate.

Pasca Zelateria – echilibru și nostalgie

La Zelateria, chef cofetar Ana Consulea, propune o pască ce reunește gustul copilăriei și rafinamentul preparatelor moderne. Blatul pufos de cozonac este infuzat cu arome discrete, iar umplutura generoasă de brânză dulce și stafide (sau fără stafide, pentru cei care preferă varianta simplă) aduce un plus de finețe. Cu un preț de 135 lei/kg, această pască se dorește a fi nu doar un desert, ci o experiență festivă completă – o reîntoarcere la amintirile dragi din sărbătorile petrecute în familie.

pască, Paște, rețetă, cofetari
Sursa foto: Zelateria

Rețetă tradițională de la Cuptorul Dulce și Vatra Domnești

Georgiana Popescu, cofetar pasionat din cadrul brandurilor Vatra Domnești și Cuptorul Dulce, oferă o variantă autentică de pască, pregătită după o rețetă tradițională atent păstrată.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg făină tip 000

  • 500 ml lapte integral

  • 330 gr zahăr

  • 5 gălbenușuri (ouă bio)

  • 1 linguriță sare

  • Vanilie, coaja de lămâie netratată

  • 200 gr unt topit

  • 50 gr drojdie

Laptele este încălzit ușor și turnat peste drojdia sfărâmată, pentru a activa maiaua. Se adaugă gălbenușurile, zahărul și aromele, iar compoziția este încorporată treptat în făină, urmată de untul topit, turnat puțin câte puțin, în timp ce aluatul este frământat cu grijă. După dospire, urmează pregătirea cremei.

pască, Paște, rețetă, cofetari
Sursa foto: Georgiana Popescu

Pentru umplutură:

  • 2 kg brânză de vaci grasă

  • 700 gr smântână

  • 14 ouă

  • 600 gr zahăr tos

  • 100 gr griș

  • 600 gr stafide

  • Coaja de la 3 lămâi

  • Vanilie, sare

Aluatul dospit se întinde în tavă, iar deasupra se toarnă umplutura bogată și aromată. După decorarea cu fâșii de aluat rămase, pasca se coace la 170°C, devenind un simbol gustos al sărbătorii pascale.

Pasca cu brânză și stafide – un desert care vorbește despre tradiție, dar cu eleganță

Pasca de la Angeline Cake Boutique – ediția de Paște cu brânză și stafide – o variantă care păstrează tradiția și aduce în prim-plan gusturile clasice ale sărbătorilor.

Tradiție cu gust, pe masa de Paște

Indiferent dacă preferi o pască reinterpretată, cu accente moderne și prețioase, sau rămâi fidel gustului de demult, fiecare variantă are farmecul ei. Paștele aduce, an de an, nu doar lumină în suflet, ci și miros de cozonac proaspăt și pască rumenită în cuptor – un adevărat festin al tradiției românești.

Sursa foto: Zelateria/ Georgiana Popescu/ Instagram Angeline Cake Boutique/ flickr.com/Theron LaBounty

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *