Două noi focare de pestă porcină africană în Satu-Mare/ S-au stabilit zone de protecţie în jurul centrelor afectate pe o rază de 3 km

porci Foto: Dreamstime/Tsekhmister

Două noi focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate în judeţul Satu Mare, fiind adoptate noi zone de protecţie şi supraveghere, informează Instituţia Prefectului, joi, pe Facebook, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, prefectul Altfatter Tamas a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), având în vedere confirmarea unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic în localităţile Oar, comuna Vetiş şi Eriu Sâncrai, comuna Craidorolţ. După prezentarea situaţiei de către specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a modalităţii de transmitere a bolii, CLCB a emis Decizia nr. 7/27.03.2025 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele din exploataţiile gospodăreşti.

În cadrul acestui plan s-au stabilit zonele de protecţie în jurul focarelor pe o rază de 3 km pe raza localităţilor Oar, Dara, Eriu Sâncrai şi Satu Mic şi zone de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând şi localităţile Atea Petea, Dorolţ, Satu Mare parţial, Sătmărel, Vetiş, Decebal, Doba, Paulian, Dacia, Traian, Boghiş, Craidorolţ, Crişeni, Sânmiclăuş, Răduleşti, Ghirolt, Istrău, Ady Endre, Căuaş, Unimăt, Acâş, Mihăieni, Ganaş, Giungi, Ţeghea şi Ghirişa.

De asemenea, exploataţiile de creştere a suinelor vor intra în zona de protecţie şi supraveghere.

“Asistăm la proliferarea de noi focare în judeţ, fără a afecta direct deocamdată marile exploataţii de creştere industrială a suinelor. Solicit intensificarea tuturor măsurile impuse de specialiştii veterinari pentru controlul bolii, pentru a limita şi stinge toate focarele active din judeţul Satu Mare. De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, prin directorul Vasile Andrieş, va clarifica în cel mai scurt timp suprafeţele de teren de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale care se pot preta operaţiunii de ecarisare prin îngropare a animalelor, trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu. Solicit din acest moment colaborare reală a tuturor instituţiilor prezente aici cu autorităţile locale pentru soluţiile corecte, legale şi rapide, atât pentru protecţia efectivelor de animale din micile gospodării, cât şi pentru marile exploataţii”, a declarat Altfatter Tamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *