Mai multe organizaţii de mediu şi persoane fizice au dat în judecată statul spaniol şi regiunea Galicia într-un dosar care se anunţă a fi unul de referinţă cu privire la mai multe decenii de proastă gestiune a poluării create de creşterea intensivă a porcilor, a anunţat miercuri organizaţia ClientEarth, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Dosarul, care susţine că lipsa de acţiune a autorităţilor celui mai mare producător de carne de porc din Europa a încălcat legislaţia naţională şi cea europeană, a fost demarat la Curtea Supremă de Justiţie din Galicia, o regiune din nord-vestul Spaniei care adăposteşte o treime din toate fermele de porci din Spania.
ONG-ul de mediu ClientEarth, care a demarat acţiunea alături de subsidiara din Spania a ONG-ului Prietenii Pământului, a subliniat că este pentru prima dată când un tribunal din Europa va judeca un dosar care vizează impactul operaţiunilor de creştere intensivă a animalelor asupra surselor de apă şi, în consecinţă, asupra drepturilor oamenilor.
Oamenii din zona A Limia din regiunea Galicia spun că viaţa lor a devenit imposibilă din cauza sutelor de ferme care se ocupă cu creşterea intensivă a porcilor şi păsărilor, care pun în pericol sănătatea comunităţilor lor. Mirosul pestilenţial, care împiedică rezidenţii să deschidă fereastra locuinţelor, este doar una dintre probleme, susţin rezidenţii. Substanţele chimice, precum nitraţii, care sunt frecvent utilizate în creşterea intensivă a animalelor, ajung în apele subterane şi rezervoarele de apă. Aproximativ 20.000 de persoane locuiesc în zonele afectate.
Reclamanţii susţin că un “nivel extrem de ridicat al nitraţilor”, care prezintă un risc de cancer şi alte boli, a fost înregistrat în rezervoarele locale, unde studiile au identificat de asemenea bacterii rezistente la antibiotice şi o substanţă extrem de toxică denumită hepatotoxină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Suntem atât de îngrijoraţi cu privire la poluare încât chiar şi ideea de a ne plimba în apropiere de rezervoare a devenit nefezabilă”, spune Pablo Alvarez Veloso, preşedintele unei asociaţii a localnicilor.
Guvernul regional din Galicia a anunţat că lucrează cu industria şi municipalităţile locale pentru a veni cu soluţii şi a subliniat că Guvernul naţional nu ar trebui să ignore responsabilităţile care îi revin.
Guvernul “lucrează la un proiect de economie circulară pentru creşterea sustenabilă a animalelor care implică transformarea reziduurilor în resurse”, a transmis Executivul într-un comunicat de presă.