Temperatura, timpul de fermentație și fermentul utilizat influențează cantitatea de zer pe care o produce iaurtul, lichid care, în plus, oferă mai mulți nutrienți decât se crede, notează ABC.
Ești dintre cei care aruncă lichidul găsit la suprafața iaurtului când îl deschizi? Dacă da, este important să știi că pierzi o oportunitate de a consuma ceva benefic pentru organismul tău în mod natural. Experții recomandă amestecarea iaurtului pentru a încorpora zerul pe care îl produce.
De ce apare lichid la suprafața iaurtului
Mai întâi, trebuie însă să înțelegem de ce se formează acest lichid în iaurt. Inés Alonso, Responsabilă de Calitate, Procese Industriale, Sustenabilitate, Formare și Cercetare & Dezvoltare în cadrul Asociației Spaniole a Producătorilor de Iaurt (AEFY), explică astfel acest fenomen: „În timpul procesului de fermentație a laptelui și datorită acțiunii fermentului, proteinele se coagulează, iar pH-ul scade, ceea ce conferă iaurtului textura și gustul său acid caracteristic. În compoziția acestor coagulări proteice există o parte apoasă, provenită din lapte, care, în timpul fermentației, rămâne prinsă în interiorul acestora. Când cheag-ul se rupe, zerul iaurtului (care conține apă și nutrienți) este eliberat.”
După cum detaliază specialista, ruperea acestor coagulări se poate produce din mai mulți factori. Pe de o parte, este posibil să fi observat mai mult zer în iaurturile degresate. Acest lucru se datorează faptului că și consistența cheag-ului este mai slabă decât în cazul produselor obținute din lapte integral. De asemenea, este posibil să fi observat zer în iaurturile care au fost manipulate brutal în timpul distribuției. De fapt, există mai mulți parametri în procesul de fermentație care pot influența formarea zerului, precum temperatura, timpul de fermentație sau tipul de ferment utilizat. În plus, mai există un aspect important menționat de Inés Alonso, care are legătură cu prospețimea iaurtului: „Un produs proaspăt tinde să conțină mai puțin zer decât cele care se află aproape de sfârșitul perioadei lor de valabilitate.” De aceea se zice că poți consuma iurtul și câteva zile dincolo de termenul său de valabilitate, iar câteodată aportul de nutrienți este mai mare în acest caz.
Și… de ce este benefic acest lichid din iaurt
Zerul iaurtului conține apă, proteine din zerul de lapte, minerale (precum calciul, potasiul și fosforul) și zahărul natural al laptelui. Din acest motiv, este recomandat să fie amestecat cu restul iaurtului (fie agitând ambalajul înainte de consum, fie amestecându-l cu o linguriță), deoarece oferă nutrienți esențiali pentru dieta noastră zilnică.
Nancy Babio, doctor în Nutriție și Metabolism, profesor și coordonator al programului de licență în Nutriție Umană și Dietetică la Universitatea Rovira i Virgili, din Barcelona (Spania), explică mai detaliat beneficiile acestei practici. Ea subliniază că laptele și iaurtul sunt surse de proteine cu valoare biologică ridicată și o alternativă naturală la shake-urile proteice sintetice. „Conțin două proteine importante: proteinele din zer și cazeina. După un exercițiu de rezistență, de exemplu, este esențial aportul de proteine cu digestie rapidă (proteinele din zer), care stimulează sinteza proteică în mușchi, și proteine cu digestie lentă (cazeina), care reduc degradarea proteinelor musculare și ajută la refacerea fibrelor musculare afectate de efort. Nu are sens să plătim pentru suplimente proteice și să aruncăm zerul din iaurt, care este o sursă naturală de proteine benefice”, concluzionează aceasta.