Mixerul de bucătărie electric a fost inventat de Herbert Johnston în 1908, un inginer de la Hobart Manufacturing Company. Inspirat de dificultatea brutarilor de a amesteca manual cantități mari de aluat, el a proiectat un aparat mecanizat care să facă această muncă mai eficientă. Astfel, în 1919, compania a lansat primul mixer de bucătărie destinat uzului casnic, sub brandul KitchenAid.
Primul model de KitchenAid a fost atât de impresionant, încât soțiile inginerilor care l-au testat au spus: „Nu-mi pasă cum se numește, dar știu că am nevoie de unul!”. Acesta a fost momentul în care a apărut numele oficial al brandului. Mixerul a devenit rapid popular, iar designul său iconic a rămas aproape neschimbat de-a lungul decadelor.
Mixerul de bucătărie clasic, cel mai ieftin
Astăzi, mixerul electric este un element de bază în bucătării din întreaga lume, făcând prepararea aluaturilor, cremelor și sosurilor mult mai ușoară și rapidă. Îl găsim în comerț într-o gamă variată de modele, de la cel clasic, care se vinde chiar și cu 39 de lei (un brand mai puțin cunoscut sau calitativ), până la prețuri de aproape 200 de lei. Cele mai performante, automate, care fac singure treaba, se vând prețuri chiar de peste 500 de lei.
Cel mai ieftin, un mixer de mână cu șapte viteze, putere 260W, este versatil, ușor de folosit, conceput pentru a ajuta la pregătirea rapidă și eficientă a diverselor rețete. Puterea de 260W este suficientă pentru a manipula o varietate de ingrediente, dar la aluaturi mai groase s-ar putea să întâmpinați greutăți. Avantajul este că are un consum moderat de energie electrică.
Un mixer de mână mai evoluat, cu 9 viteze și 600W putere, se vinde cu aproape 200 de lei, dar are în plus funcție turbo, este mai eficient și poate duce și aluaturi mai dense precum cel de pâine. Există modele cu display LCD și accesorii din inox – 2 palete, cârlige pentru aluat și tel pentru ouă. Oferă performanță și versatilitate pentru orice rețetă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Mixerul cu bol, o necesitate în bucătărie
De la aceste mixere de mână până la cel cu bol, nu a mai fost decât un pas. Cu o putere de 1400W, un bol de 5,5 l și 6 viteze, nu trebuie decât să pui în bol ingredientele, să-l setezi și să-l pornești. Aparatul va amesteca ingredientele la viteza pe care ai selectat-o, iar între timp, te poți ocupa de altceva. Paletele au o mișcare eliptică, astfel că are o eficiență ridicată. Are mai multe accesorii, precum tel, cârlige pentru aluat, palete pentru amestecare. Ingredientele sunt bătute, amestecate și frământate perfect cu ajutorul setului de accesorii. Preparatele sunt gata rapid, scurtând considerabil timpul alocat gătitului.
Mai mult, unii producători au fost atenți și la materialele din care sunt realizate. Astfel că au folosit fie inox, fie teflon sau silicon, pentru o mai mare siguranță alimentară. De asemenea, au sisteme antialunecare, pentru ca odată pornit, aparatul să rămână fixat pe masa de lucru.
Desigur, prețul este mai mare, ajungând în jur de de 500 de lei, unele chiar mai mult.