Activiști din 10 organizații europene pentru drepturile animalelor, inclusiv Freedom and Respect for Every Earthling din România (FREE), au protestat în fața Parlamentului European, informează Pets&Cats.
Sub sloganul „Don’t chicken out” (aici cu sensul de „Nu da înapoi”), aceștia au criticat Uniunea Europeană (UE) pentru abandonarea reformelor privind bunăstarea animalelor. Ei acuză instituția că a cedat în fața presiunilor industriei zootehnice. Protestatarii au simulat un vot pentru protecția animalelor din ferme, cerând adoptarea unor legi mai stricte.
Promisiunea din 2020 a strategiei „From Farm to Fork” („De la fermă la furculiță”), care viza interzicerea cuștilor până în 2027, a fost nerespectată, susține FREE într-un comunicat. Potrivit activiștilor, în 2024, UE a propus doar o revizuire privind transportul animalelor, ignorând aspecte esențiale precum creșterea, sacrificarea și etichetarea produselor de origine animală. Comisarul European pentru Bunăstarea Animalelor, Olivér Várhelyi, a recunoscut lipsurile reformei, dar fără a oferi garanții pentru schimbări concrete.
În cadrul protestului de la Strasbourg, 26 de europarlamentari au susținut inițiativa, printre care Nicu Ștefănuță și Vasile Dîncu. Aceștia au subliniat importanța protejării animalelor, criticând practicile existente, precum creșterea intensivă, selecția genetică bazată pe productivitate, omorârea în masă a puilor masculi din industria ouălor și mutilările dureroase aplicate porcilor și păsărilor. „Respectul pentru animale trebuie să facă parte din filosofia noastră de viață”, a declarat Vasile Dîncu. „Și animalele au suflet, trebuie să fim alături de natura care ne-a creat”, a continuat acesta.
Sondajele Comisiei Europene arată un larg sprijin public pentru reformă: 89% dintre europeni se opun creșterii animalelor în cuști, 84% cer măsuri mai stricte în țara lor, iar 90% susțin respectarea unor standarde etice în agricultură. Sunt oameni care cresc pui sau porci ca animale de companie.
Lista europarlamentarilor care sprijină schimbarea include politicieni din Franța, Danemarca, România, Olanda, Portugalia, Suedia, Germania, Luxemburg, Slovacia, Italia și Polonia, subliniind un consens european pentru o legislație mai strictă privind bunăstarea animalelor.