Mese în familie, focuri de artificii şi urări de prosperitate: sute de milioane de persoane din Asia sărbătoresc, pe 29 februarie, Anul Nou Chinezesc şi trecerea în Anul Şarpelui/ În prima zi a anului, în temple se depun ofrande: fructe, dulciuri și nuci

an nou chinezesc Foto: Pexels

Mese în familie, focuri de artificii şi urări de prosperitate: sute de milioane de persoane din Asia sărbătoresc miercuri Anul Nou Chinezesc şi începutul Anului Şarpelui, după cel al Dragonului, relatează AFP, transmite Agerpres.

Chinezii se bucură, începând de marţi, de opt zile zile consecutive de vacanţă. O ocazie pentru prânzuri copioase cu cei dragi, spectacole tradiţionale sau aprinderea de petarde pentru alungarea spiritelor rele.

Gările şi aeroporturile din toată ţara au fost pline în ultimele zile, sute de milioane de persoane pornind la drum pentru a-şi petrece vacanţele alături de cei dragi, o migraţie despre care se preconizează că va atinge niveluri record în acest an.

Străzile, centrele comerciale, birourile şi casele au fost ornate cu decoraţiuni roşii, festive, simboluri ale fericirii şi prosperităţii, în numeroase zone din Asia de Est şi de Sud-Est, inclusiv în Coreea de Sud, Singapore, Vietnam şi Thailanda.

În Taiwan, oameni de toate vârstele s-au adunat miercuri la templele de pe insulă pentru a se ruga şi a aduce ofrande constând în fructe, dulciuri, biscuiţi şi nuci.

“În prima zi a Anului Nou Lunar, tradiţia noastră este să mergem la un templu şi să ne rugăm pentru mai mult noroc în acest an”, a declarat pentru AFP Chen Ching-yuan, în vârstă de 36 de ani, care a vizitat templul Longshan din Taipei, împreună cu mama sa.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


“Nu este nevoie să ceri nimic anume. Este suficient să ne dorim un an lin, liniştit, în siguranţă şi cu sănătate şi să ne rugăm ca totul să meargă bine”, a rezumat ea.

Nivel record de deplasări

Lin Yu-soon, de 73 de ani, a venit la templu împreună cu familia. “În prima zi a Anului Nou Lunar, vizităm templul şi facem o scurtă ieşire. Asta este tot. Faptul de a veni aici ne conferă un sentiment de confort spiritual în timp ce ne rugăm”, a declarat el pentru AFP.

Sărbătorile reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru părinţi sau bunici de a oferi bani copiilor necăsătoriţi. De obicei, banii sunt puşi în “plicuri roşii”, dar, în vremurile moderne, ei sunt trimişi direct pe smartphone-uri.

În perioada tradiţională de 40 de zile, înainte de vacanţă, în timpul şi după aceasta, în China se preconizează că vor fi efectuate circa 9 miliarde de călătorii interregionale, cu toate formele de transport, potrivit mass-media de stat.

Numărul călătoriilor feroviare şi pe calea aerului este aşteptat să “atingă niveluri record” în timpul migraţiei din acest an, a relatat agenţia de presă de stat Xinhua.

Ministerul Transporturilor din China a declarat că se aşteaptă la 510 milioane de călătorii cu trenul şi la 90 de milioane de călătorii cu avionul în această perioadă.

La Shanghai, Ming Dong, în vârstă de 30 de ani, aflată la plimbare prin tradiţionalele grădini Yuyuan, a declarat că speră la “sănătate bună şi muncă bună” în Anul Şarpelui – un animal care simbolizează înţelepciunea şi vitalitatea în cultura chineză.

“Am venit aici pentru că se simte cu adevărat atmosfera de Anul Nou, este o atmosferă foarte chinezească”, a declarat ea pentru AFP.

Zăpada a perturbat traficul în Coreea de Sud

Ninsorile abundente din Coreea de Sud au perturbat circulaţia trenurilor, avioanelor şi autobuzelor, luate cu asalt de cei care se întorc la familiile lor din mediul rural, săptămâna aceasta.

La Gara Centrală din capitala Seul, pasagerii care se urcau în vagoane transportau bagaje şi cadouri împachetate în ambalaje colorate.

Imagini difuzate de presa sud-coreeană au arătat autovehicule acoperite de zăpadă, blocate pe drumurile principale din ţară, afectate de vânturi puternice.

Mulţi sud-coreeni au decis însă să îşi petreacă vacanţa în străinătate.

Operatorul Aeroportului Internaţional Incheon, principalul aeroport din Seul, a declarat că aproximativ 2,14 milioane de pasageri, sau o medie de aproximativ 214.000 pe zi, vor călători cu avionul în străinătate între 24 ianuarie şi 2 februarie.

“Acesta ar putea fi cel mai mare număr mediu zilnic de pasageri în timpul vacanţei de Anul Nou Lunar de la deschiderea aeroportului”, în 2001, se arată într-un comunicat.

Anul Şarpelui a început la 29 ianuarie 2025 şi se va încheia la 16 februarie 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *