Este esențială utilizarea plantelor aromatice în bucătărie, dacă vrei să gătești o mâncare savuroasă. Dar uneori, acestea se ofilesc înainte să apuci să le folosești, iar păstrarea lor poate fi dificilă. Însă nu e chiar așa. Dincolo de faptul că le poți cultiva singur, chiar și într-un ghiveci, le poți păstra foarte simplu, urmărind câțiva pași simpli, arată eatingwell.
Dacă vrei să ți le cultivi singur, trebuie să știi că plantele aromatice sunt printre cele mai ușor de cultivat și cresc bine în ghivece, așa că nu ai nevoie de mult spațiu. Începe cu răsaduri precum busuioc, ceapă verde, coriandru, mentă și pătrunjel, astfel încât să poți începe să recoltezi ierburile imediat după plantare. Plantează într-un ghiveci mare cu sol bine drenat și udă regulat. Așază ghiveciul într-un loc însorit, pe pervaz sau afară, lângă ușa bucătăriei, și vei avea ierburi proaspete la îndemână ori de câte ori ai nevoie.
Busuioc
Nicio altă iarbă nu întruchipează mai bine gustul verii decât busuiocul. Această plantă anuală delicată este disponibilă în mai multe varietăți—busuioc opal cu frunze maro închis, busuioc thailandez cu note subtile de anason și clasicul busuioc dulce Genovese, care este baza oricărui pesto delicios, sunt doar câteva opțiuni de luat în considerare.
Utilizări culinare: Dacă ai mult busuioc la dispoziție, prepară propriul tău pesto! Poți congela pesto-ul în tăvițe pentru cuburi de gheață și folosi cuburile pentru a îmbogăți o supă sau pentru a-l servi cu paste când vara s-a încheiat de mult. Busuiocul proaspăt este cel mai bun și completează aproape orice, de la carne la pește. Folosește-l pentru a garnisi salate și pizza proaspăt scoasă din cuptor.
Pregătire: Busuiocul se învinețește ușor. Este cel mai bine să rupi sau să tai frunzele foarte grosier. Tulpinile delicate din partea de sus a plantei pot fi tocate și folosite în supe. Tulpinile mai mari ale plantei (spre rădăcină) sunt lemnoase și mai puțin aromate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Depozitare: Cel mai bun mod de a depozita busuiocul este cu capetele rădăcinii într-un mic pahar cu apă, acoperit lejer cu o pungă de plastic, pe tejgheaua bucătăriei (NU în frigider—frigul îl va face să se ofilească). Va rezista între o săptămână și 10 zile. Pentru a congela busuiocul, opărește mai întâi frunzele, apoi usucă-le înainte de a le pune la congelator. Acest lucru va împiedica frunzele să se înnegrească. Pentru a usca busuiocul, folosește un deshidrator sau întinde frunzele de busuioc pe o tavă mare de copt și încălzește-le la cea mai mică temperatură a cuptorului până devin uscate și sfărâmicioase.
Coriandru
Aroma puternică și mirosul de coriandru sunt populare în multe bucătării, inclusiv mexicană și vietnameză. Întreaga plantă este comestibilă: semințele uscate sunt vândute întregi sau măcinate sub denumirea de coriandru, tulpinile sunt la fel de aromate ca frunzele și unele rețete asiatice chiar cer utilizarea rădăcinilor.
Utilizări culinare: Coriandrul preferă să iasă în evidență. Ne place asocierea sa cu ingrediente delicate precum pui, pește și tofu, unde aroma sa proaspătă și ierboasă strălucește. (Dar, sincer, coriandrul merge aproape cu orice.) Este minunat în supe, salsa și curry. Căldura poate tempera aroma coriandrului proaspăt, așa că adaugă-l într-un preparat chiar înainte de servire.
Pregătire: Frunzele pot fi consumate întregi sau tocate. Tulpinile sunt la fel de aromate ca frunzele, doar că nu sunt la fel de delicate. Folosește tulpinile pentru a construi aroma—le poți toca și găti împreună cu alte ingrediente aromatice sau le poți folosi întregi pentru a intensifica gustul stocului și al supei.
Depozitare: Depozitează coriandrul într-un borcan în frigider, cu tulpinile în apă și o pungă deasupra frunzelor. Va rezista între o săptămână și 10 zile. Pentru a congela coriandrul, opărește mai întâi frunzele și tulpinile (acest lucru ajută la păstrarea culorii și a aromei), apoi usucă-le înainte de a le pune la congelator. Sau poți pulsa frunzele și tulpinile într-un procesor de alimente și congela amestecul în tăvițe pentru cuburi de gheață. Pentru a usca coriandrul, folosește un deshidrator sau întinde frunzele pe o tavă mare de copt și încălzește-le la cea mai mică temperatură a cuptorului până devin uscate și sfărâmicioase.
Arpagic
Arpagicul adaugă o aromă ușoară de ceapă preparatelor culinare. Este ușor de tăiat și poate fi folosit atât pentru gătit, cât și pentru decorare.
Utilizări culinare: Aroma delicată a arpagicului este minunată în ouă, salate, supe și sosuri. Folosește-l pentru a îmbunătăți supe-cremă, cartofi copți și preparate pe bază de smântână. Este excelent în combinație cu untul: amestecă arpagic tocat cu unt moale pentru a face unt aromat.
Pregătire: Taie arpagicul fin, astfel încât să elibereze cât mai multă aromă. Evită să-l gătești prea mult—cel mai bine este să-l adaugi la finalul procesului de gătire pentru a-i păstra aroma.
Depozitare: Depozitează arpagicul într-un prosop de hârtie umed, într-o pungă de plastic, în frigider. Poate rezista până la o săptămână. Poți, de asemenea, să îl congelezi: toacă arpagicul și congelează-l într-un recipient etanș sau într-o pungă pentru congelator.
Rozmarin
Rozmarinul este un arbust peren cu frunze ascuțite, asemănătoare acelor de pin. Are o aromă puternică, pământie, ușor de recunoscut.
Utilizări culinare: Rozmarinul îmbogățește carnea (în special mielul și carnea de porc), legumele prăjite și pâinea. De asemenea, se combină perfect cu usturoiul. Poți folosi crenguțele de rozmarin ca frigărui pentru carne sau legume la grătar, sau poți adăuga câteva frunze întregi la fripturi sau tocane pentru un plus de aromă.
Pregătire: Dacă frunzele sunt fragede, le poți toca mărunt și le poți folosi la gătit. Dacă sunt mai dure, îndepărtează-le de pe crenguță și toacă-le fin sau folosește crenguța întreagă pentru a aromatiza și îndepărteaz-o înainte de servire.
Depozitare: Rozmarinul rezistă cel mai bine atunci când este învelit într-un prosop de hârtie ușor umed și depozitat într-o pungă de plastic, în frigider. Poți congela rozmarinul întreg, cu tot cu crenguță, sau poți îndepărta frunzele, le poți usca și le poți depozita într-un recipient etanș.
Salvie
Salvia are o aromă pământie, deosebit de populară în bucătăria italiană și în preparatele de sărbători, cum ar fi umpluturile și fripturile.
Utilizări culinare: Salvia proaspătă este excelentă pentru prăjirea cărnii și pentru preparate precum gnocchi sau ravioli. Este, de asemenea, delicioasă prăjită în unt până devine crocantă—folosește aceste frunze prăjite pentru a decora preparatele tale.
Pregătire: Salvia are o textură catifelată, iar frunzele mai mari pot fi tocate sau folosite întregi. Frunzele mici sunt suficient de delicate pentru a fi folosite așa cum sunt.
Depozitare: Depozitează salvia într-un prosop de hârtie ușor umed și păstreaz-o într-o pungă de plastic, în frigider. Pentru a o congela, opărește frunzele, usucă-le și depozitează-le într-un recipient etanș. Salvia poate fi uscată și depozitată într-un recipient ermetic, pentru utilizare pe termen lung.
Menta
Menta adaugă o notă proaspătă și răcoritoare preparatelor dulci și sărate.
Utilizări culinare: Este perfectă pentru limonade, ceaiuri și cocktailuri precum mojito sau julep de mentă. Menta se combină bine cu fructe, iaurt și ciocolată, dar poate fi folosită și în preparate sărate precum salatele și curry-urile.
Pregătire: Rupe sau toacă frunzele înainte de utilizare pentru a elibera aroma. Adaugă menta la preparate chiar înainte de servire pentru a păstra prospețimea.
Depozitare: Depozitează menta într-un pahar cu apă, acoperit cu o pungă de plastic, pe tejghea sau în frigider. Pentru a congela menta, opărește frunzele și depozitează-le în tăvițe pentru cuburi de gheață, acoperite cu apă.
Dacă a-ți început continuați să postați și alte plante de soi aromatic în special cele din flora românească care să fie cunoscute și întrebuințate după cum e cazul.