Curiozități agrifood 23 ianuarie | Ciupercile „degete de mort” ies din pământ și arată ca mâinile din filmele cu zombii

degete mort Colaj foto: G4Food
Locuiește în adâncurile zonelor împădurite din America. Apare pe copacii morți sau în putregaiul trunchiurilor căzute: îi place descompunerea. Cu toate acestea, este o ciupercă de primăvară care rezistă frigului toamnei. Alungită și verticală, își schimbă forma și culoarea pe măsură ce ajunge la maturitate. În cele din urmă, seamănă cu degetele unui mort, ieșind din pământ pentru a prinde o fărâmă de viață: aceasta este Xylaria polymorpha, scrie National Geographic.

Xylaria polymorpha sau ciuperca „degete de mort”

Această ciupercă poartă denumirea științifică derivată din genul Xylaria, care include peste 100 de specii. Cuvântul polymorpha face referire la varietatea mare de forme pe care le poate adopta pe parcursul vieții. În plus, este o ciupercă saprofită, ceea ce înseamnă că depinde de alte organisme pentru a supraviețui.

În cazul specific al acestei ciuperci, preferă să se hrănească cu elemente aflate în descompunere din mediul înconjurător. În general, poate fi găsită în zonele împădurite din Mexic, Nicaragua și, în mod special, în Statele Unite. Este ușor de recunoscut datorită formei sale alungite, care seamănă cu bucăți de lemn ars.

În unele cazuri, capătă o nuanță verde pal, amintind de membrele unui cadavru care se întind spre cer, încercând să se întoarcă din mormântul etern.

O ciupercă de pe tărâmul morților

Spre deosebire de alte specii din regnul fungilor, această ciupercă se caracterizează printr-o creștere lentă și treptată. De-a lungul lunilor, culoarea sa trece prin diverse nuanțe albicioase, până ajunge la apogeul vieții. Doar atunci atinge un diametru de 3 centimetri și se ridică 10 centimetri deasupra solului.

Pe lângă aspectul său grotesc, Xylaria polymorpha nu este o ciupercă comestibilă. Din contră, se dezvoltă adesea pe materie organică moartă. În general, crește în spații bogate în nutrienți aflați în descompunere, atingând nuanțe de maro cenușiu, albastru sau verde. Din acest motiv, este cunoscută popular drept „ciuperca degetele mortului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *