Merele sunt alcătuite din celule mici care au pereți rigizi, iar între aceste celule există spații de aer. Aceste spații reprezintă aproximativ 25% din volumul total al mărului. Practic, acest aer le ajută să fie mai ușoare decât apa, astfel că merele plutesc în apă.
Conform principiului lui Arhimede, un obiect va pluti dacă densitatea sa este mai mică decât cea a apei. Densitatea unui măr este mai mică decât cea a apei datorită aerului din structura sa internă.
În unele locuri, merele sunt sortate în fabrici prin metode care folosesc apă, tocmai pentru că flotabilitatea lor face procesul mai simplu.
Totuși, merele care sunt foarte coapte sau deteriorate pot avea o densitate mai mare din cauza pierderii apei și a aerului din celulele lor. Acestea s-ar putea scufunda în apă.
Dar nu toate fructele plutesc! De exemplu, perele sau strugurii au mai puține spații de aer în structura lor internă, ceea ce le face mai dense decât apa, astfel că ele se vor scufunda. Acest lucru face merele unice în comparație cu alte fructe.