Vom avea, pentru prima oară, ferme piscicole la Marea Neagră / Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet 

Ferme piscicole la Marea Neagră, în curând Foto: Dreamstime
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marţi, la Constanţa, că din acest an, pentru prima dată în ţara noastră vor funcţiona ferme piscicole la Marea Neagră, fiind deja atribuite prin concesionare anumite perimetre pentru desfăşurarea acestei activităţi, transmite Agerpres.
Fechet a spus că aşteaptă cu nerăbdare să mănânce scoici sau peşti “din fermele noastre piscicole din largul Mării Negre, şi nu importat de la mii de kilometri depărtare”.
„Pentru prima oară, urmează să avem ferme piscicole aici, la Marea Neagră, în largul mării există un număr de perimetre atribuite deja în cadrul procedurii de licitaţie publică, la fel cum colegii de la Administraţia Naţională Apele Române urmează să mai atribuie şi alte loturi. Asta înseamnă că vom avea în România, începând cu anul acesta, midii produse aici, la noi, stridii produse aici, la noi, şi câteva specii de peşti pe care astăzi le importăm fie din Grecia, fie din Bulgaria. Am văzut cum colegii de la institut monitorizează capacitatea de adaptare a păstrăvului somonat în apa Mării Negre şi a lavracului, bibanul de mare, un peşte foarte îndrăgit de consumatori”, a declarat ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.

Discuțiile se poartă de mulți ani

Potrivit acestuia, discuţia legată de ferme piscicole în largul Mării Negre durează de zeci de ani în ţara noastră, în timp ce în Bulgaria au fost făcute astfel de investiţii.
„Ne-am uitat sau ştim cu toţii că acest lucru se întâmplă deja în Bulgaria, la o distanţă mică de locul în care ne aflăm, şi unul dintre primele lucruri pe care le-am anunţat atunci când am venit aici la Constanţa în perioada mandatului trecut, e adevărat, a fost acesta. Mi-am luat angajamentul ca suprafeţe însemnate să fie puse la dispoziţia concesionarilor, aceştia să aibă la dispoziţie un interval de timp suficient, pe care noi l-am apreciat atunci la 20 de ani, pentru a-şi amortiza toate acele investiţii”, a mai spus Fechet.
Referitor la problemele pe care le au investitorii în ferme piscicole, legate de dificultatea obţinerii obţinerii autorizaţiilor şi de necesitatea existenţei unei infrastructuri pe plajă, ministrul a spus că „există un dialog constant” între autorităţi şi aceştia, urmând să se găsească soluţii.
„Eu sunt convins că niciun crescător de midii, de stridii, de dorada, de lavrac sau orice altă specie adaptată la Marea Neagră, îmi manifest speranţa că nu se va plimba nimeni cu cutiile cu peşte printre şezlonguri. Sunt convins că vom asigura şi infrastructura necesară, care ar putea să difere în funcţie de tipul de tehnologie, de tipul de fermă piscicolă, însă eu cred că aceste lucruri trebuie făcute pe parcurs”, a mai declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *