Studiu realizat de cercetătorii Harvard: Consumul de carne roșie procesată crește riscul de demență / Înlocuirea unei porții de carne procesată cu pește ar putea reduce acest risc cu 28%

carnea roșie, aliment, demență, consumatori Sursa foto: Pexels/ Colaj G4Food

Un nou studiu finanțat de guvernul SUA și realizat de cercetători de la Harvard sugerează o legătură între consumul ridicat de carne roșie, în special cea procesată, și riscul crescut de demență. Publicată în revista Neurology, analiza ridică semne de întrebare cu privire la impactul pe termen lung al acestei categorii alimentare asupra sănătății cognitive, conform Daily Mail.

O porție zilnică de carne procesată – un risc major pentru creier

Pe baza unui eșantion de 133.000 de persoane monitorizate timp de patru decenii, cercetătorii au descoperit că o porție zilnică de carne procesată, cum ar fi două felii de șuncă sau un cârnat, este asociată cu o creștere de 13% a riscului de demență. În schimb, înlocuirea unei porții de carne procesată cu pește ar putea reduce acest risc cu 28%.

Mai mult, consumul de carne roșie neprocesată, precum friptura de vită sau carnea de miel, a fost legat de un risc crescut cu 16% de declin cognitiv, o afecțiune care poate precede demența.

Cum influențează carnea sănătatea creierului?

Testele cognitive realizate în cadrul studiului au permis cercetătorilor să calculeze „vârsta creierului” participanților. Rezultatele arată că fiecare porție zilnică suplimentară de carne procesată a accelerat îmbătrânirea funcțiilor cognitive cu echivalentul a 20 de luni.

În plus, substanțele chimice folosite pentru conservarea cărnii procesate sau produse în timpul preparării sunt deja asociate cu riscuri pentru sănătate, precum cancerul de colon. Cercetătorii sugerează că și carnea neprocesată poate avea efecte negative asupra sănătății creierului, datorită producției de N-oxid de trimetilamină (TMAO) în timpul digestiei, un compus asociat cu acumularea de proteine în creier, caracteristică demenței.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Unul dintre autorii studiului recomandă includerea alternativelor vegetale sau a peștelui în dieta zilnică

Deși studiul aduce date relevante, are limite importante. Fiind o cercetare observațională, nu poate stabili cauzalitatea. În plus, eșantionul a fost format în principal din participanți albi, ceea ce limitează aplicabilitatea rezultatelor la alte populații. De asemenea, comportamentele asociate consumului de carne – cum ar fi nivelul de activitate fizică, consumul de fructe și legume sau fumatul – pot influența concluziile.

Dr. Peter Attia, fondatorul Early Medical, a subliniat că „epidemiologia se bazează adesea pe corelații, nu pe cauzalitate. Comportamentele generale ale celor care consumă carne roșie diferă semnificativ de ale celor care o evită. Nu toată carnea roșie este la fel și există nuanțe importante care nu sunt reflectate în toate studiile”.

Cu toate acestea, Dr. Wang, unul dintre autorii studiului, recomandă includerea alternativelor vegetale sau a peștelui în dieta zilnică pentru a promova sănătatea cognitivă. În contextul creșterii globale a cazurilor de demență – estimată să afecteze 1,4 milioane de britanici până în 2040 – studiul subliniază importanța înțelegerii factorilor de risc.

Sursa foto: Pexels/ Colaj G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *