Hummusul este o pastă sănătoasă și cremoasă și delicioasă ce poate fi consumată cu legume, adăugată peste o salată sau întinsă pe o felie de pâine prăjită. Făcut acasă, este suficient de ușor de pregătit, dar cel cumpărat din magazin este și mai simplu de folosit și e un produs esențial pe care să-l ai în frigider. Dar cât timp rezistă hummusul în frigider? Este sigur să mănânci hummus după data de expirare? Și cum poți să-ți dai seama dacă s-a stricat? Eatingwell răspunde la aceste înterbări.
Cum să depozitezi hummusul și cât rezistă după ce l-ai deschis
Hummusul refrigerat, fie că este sigilat sau deschis, și cel făcut acasă, trebuie păstrat în frigider la o temperatură sub 4°C, într-un recipient etanș, pentru a minimiza expunerea la aer. Cel conservat, care nu necesită refrigerare, poate fi păstrat la temperatura camerei pentru perioade mai lungi, atâta timp cât rămâne nedeschis. Cel mai bine este să fie depozitat într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămara. Totuși, odată ce cutia este deschisă, conținutul trebuie transferat într-un recipient etanș în decurs de două ore și păstrat în frigider.
Indiferent că este făcut acasă, conservat sau refrigerat, hummusul nu trebuie să stea expus la aer liber mai mult de două ore. De aceea, este cel mai bine să scoți doar cantitatea de care ai nevoie și să păstrezi restul la rece.
Deși pasta de humus cumpărată din magazin are o dată de expirare sau o dată a se consuma „cel mai bine înainte de”, aceste date nu mai sunt relevante după ce produsul a fost deschis. Conform programului Foodkeeper – dezvoltat de Serviciul de Siguranță și Inspecție Alimentară al USDA, hummusul cumpărat din magazin poate rezista în frigider până la 7 zile după deschidere.
Care rezistă mai mult: humusul din magazin sau cel făcut acasă
Hummus-ul din magazin poate rezista mai mult decât cel preparat acasă datorită metodelor de preparare și utilizării conservanților. Utilizarea conservanților poate prelungi semnificativ durata de valabilitate, dar datele de expirare pot varia de la câteva zile la trei luni, conform Foodkeeper. Unele branduri pot folosi tehnologii avansate, cum ar fi procesarea la presiune înaltă, pentru a conserva și pasteuriza produsul, prelungindu-i durata de valabilitate. Totuși, aceste date nu mai contează după deschiderea produsului, deoarece acesta va rămâne proaspăt doar până la 7 zile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Poți congela hummusul?
Da, dar congelarea îi poate modifica aroma, textura și consistența după decongelare. Fiecare producător oferă un produs diferit. Astfel, aroma, textura și grosimea lui variază, iar rezultatul congelării și decongelării va diferi de la un produs la altul. Totuși, dacă decizi să congelezi hummusul, încearcă mai întâi cu o cantitate mică, nu întregul recipient. Astfel vei vedea dacă cel decongelat este pe gustul tău.
Cum îmi dau seama dacă s-a stricat
Deși după ce l-ai deschis sau l-ai preparat acasă, hmusul poate rezista până la 7 zile, acest lucru nu este garantat. Vei observa că este stricat dacă apare mucegai pe suprafață. Alte semne mai puțin evidente includ un miros neplăcut sau un gust acru. Recomandarea noastră este: dacă ai dubii, aruncă produsul.
Uneori, poți observa și o separare între hummus și ulei, ceea ce poate părea că produsul este stricat. Separarea este normală și poți amesteca din nou cele două componente pentru a recrea textura cremoasă. Totuși, dacă separarea este foarte pronunțată, ar trebui să te bazezi pe instinct și să arunci produsul.
Data de expirare contează doar într-o anumită măsură. Aceste date se referă, de obicei, la standardul de calitate maximă al unui produs nedeschis, garantat de producător. După ce recipientul este deschis, hummus-ul poate fi păstrat în frigider până la 7 zile. Această perioadă de prospețime se aplică și hummus-ului făcut acasă.
Consumul de produse expirate prezintă un risc de îmbolnăvire, iar hummus-ul nu face excepție. Riscul crește pentru copiii sub 5 ani, persoanele peste 65 de ani și cei cu un sistem imunitar slăbit. Asta deoarece produsele care depășesc data de expirare pot cauza intoxicații alimentare.