Soluțiile de refolosire a uleiului gătit se multiplică: plastic biodegradabil, combustibili verzi, fertilizanți, apar tot mai des proiecte care reciclează și reutilizează acest deșeu.
Reciclarea uleiului de gătit folosit – o necesitate în creștere
Tot mai mult există o conștientizare a necesității de a recicla uleiul de gătit folosit, deși rezultatele sunt încă departe de nivelul reciclării plasticului sau hârtiei. Uleiul vegetal este un compus organic care, după utilizare, suferă modificări chimice din cauza temperaturilor ridicate. Când ajunge în chiuvetă sau toaletă, provoacă probleme în sistemele de canalizare și poluează apele râurilor. În plus, uleiul vegetal reciclat are diverse utilizări sustenabile și benefice care contribuie la reducerea impactului său asupra mediului, scrie ABC.
„Unele dintre utilizările comune includ producerea de biodiesel, fabricarea săpunurilor, generarea de energie electrică sau termică și producția de bio-plastic”, explică profesorul Carlos García Izquierdo, cercetător la un centru de cercetări spaniol.
Impactul negativ al lipsei reciclării
García Izquierdo subliniază că nereciclarea uleiului vegetal folosit poate avea un impact negativ semnificativ asupra mediului:
„Deversarea necontrolată poate afecta ecosisteme importante, precum solurile și apele, deoarece un litru de ulei folosit poate polua până la 10.000 de litri de apă”. Reciclarea acestor deșeuri se încadrează perfect într-o economie circulară, din ce în ce mai necesară în societatea noastră, însă trebuie realizată fără a provoca impact negativ asupra mediului.
Proiecte inovatoare pentru reciclarea uleiului folosit
Un exemplu remarcabil este proiectul Pretenacc, susținut de programul Ignicia al Agenția Galeză a Inovației din Galicia, Spania. Acest proiect urmărește implementarea unei metode inovatoare pentru fabricarea bio-plasticului din surse vegetale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Procesul Pretenacc valorifică uleiurile de gătit folosite pentru producerea de biopolimeri (polihidroxialcanoați sau PHA) printr-un proces biologic. Acest bio-plastic are proprietăți similare cu cele ale plasticului convențional obținut din petrol, dar este biodegradabil”, explică Anuska Mosquera, cercetătoare.
Procesul este unic deoarece integrează toate etapele biologice necesare într-un singur reactor, reducând astfel costurile de construcție și operare. Uleiul de gătit folosit este un material potrivit, având o compoziție constantă, ceea ce ajută la obținerea de bio-plastic cu proprietăți uniforme.
Gestionarea uleiului în gospodării și inițiative de reciclare
În gospodăriile individuale europene, consumul mediu anual de ulei este de cam 10 litri pe persoană, ceea ce însumează milioane de litri de ulei de gătit folosit. Sectorul HoReCa reciclează cam 72% din acest ulei, însă doar 5% este reciclat în gospodării.
Pentru a se alinia normativelor europene, toate primăriile ar trebui să implementeze sisteme de colectare separată a uleiului uzat.
În plus, există și inițiative private, precum cea a companiei Repsol, în Spania. Aceasta a colectat anul trecut peste 80.000 de litri de ulei folosit în stațiile sale din Galicia, Madrid și Castilla La Mancha. Acasă, uleiul folosit poate fi transformat în săpun sau lumânări. De exemplu, amestecarea uleiului cu sodă caustică, apă și ulei esențial poate produce săpun, dar este proces destul de dificil, ce necesită filtrarea prealabilă a particulelor și utilizarea echipamentelor de protecție.
Extinderea la nivel industrial
În prezent, procesul biologic Pretenacc este extins la nivel demonstrativ într-o instalație pilot de 600 litri situată în Galicia, Spania. Rezultatele sunt utilizate pentru optimizarea procesului și dezvoltarea unui design industrial, ce va permite estimarea costurilor de implementare și operare a unei fabrici de bio-plastic.
Combustibili verzi din uleiul de gătit folosit
Compania Repsol a deschis anul trecut o instalație la rafinăria sa din Cartagena, Spania, care transformă 300.000 de tone de deșeuri pe an, inclusiv uleiuri de gătit folosite, în combustibili regenerabili pentru aviație și transport.
Transformarea deșeului în soluție
Cercetătorii au explorat, de asemenea, utilizarea reziduurilor rezultate din digestia anaerobă a deșeurilor pentru obținerea fertilizanților organici. Studiile arată că aceste reziduuri pot aduce beneficii solului și culturilor, dacă sunt gestionate corespunzător.
Astfel, inovațiile din domeniul reciclării confirmă că deșeurile precum uleiul de gătit folosit pot deveni soluții valoroase pentru mediu și economie.