Dumitru Andreșoi, supranumit ”Regele ciobanilor” a fost eliberat din arestul preventiv, unde se afla din data de 31 octombrie, fiind acuzat că a încasat ilegal subvenții europene acordate pentru pășuni.
Tribunalul Timiș a înlocuit joi, 18 decembrie, măsura arestului preventiv pentru oierul din Hunedoara, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 18.12.2024, potrivit comunicatului publicat pe site-ul portal.just.ro.
Tribunalul impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar pe cauțiune, să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată instanţa de judecată sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea- IPJ Hunedoara în a cărui rază teritorială îşi are locuinţa, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat.
Tribunalul a stabilit, în data de 16 decembrie, cuantumul cauţiunii la suma de 100.000 lei şi a acordat termen pentru depunerea cauţiunii până la data de 18.12.2024.
Tribunalul Timiș atrage atenţia inculpatului Andreșoi Dumitru că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Directorul adjunct al APIA Hunedoara, Veronica Topor și șeful de Serviciu Autorizare Plăți, Marius Szabo, reținuți în același dosar, au primit și ei măsura controlului judiciar, în locul arestului la domiciliu. Cei doi au fost suspendați din funcții, iar acum, magistrații au decis ca ei să nu mai exercite funcția în cadrul căreia au săvârșit fapta cercetată, respectiv o funcție publică de conducere în cadrul APIA.
G4Food reamintește că Dumitru Andreșoi a fost arestat preventiv, împreună cu cei doi funcționari APIA Hunedoara, în 31 octombrie de Parchetul European sub acuzația de fraudă cu fonduri europene în valoare de peste 11,2 milioane de lei.
Pe baza probelor, între 2018 și 2023, crescătorul de oi a folosit angajați pentru a identifica pășuni pe care nu le deținea și pentru a le închiria pe numele părinților săi și al unei companii comerciale controlate de el, pentru a obține în mod fraudulos fonduri UE. Se presupune că funcționari publici de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Hunedoara au colaborat în această schemă.
Potrivit anchetei, crescătorul de oi a depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele declarate. În plus, se presupune că a depus cereri pentru zone împădurite, care nu sunt eligibile pentru sprijin, cu ajutorul funcționarilor publici din cadrul APIA.
În acest mod, suspectul a obținut aproximativ 2,2 milioane de euro (11.211.935,22 RON) din fonduri agricole UE.
O cerere suplimentară de aproximativ 1,6 milioane de euro (8.293.626 RON) a fost depusă la APIA, dar fondurile nu au fost eliberate datorită intervenției la timp a EPPO.