Cafeaua turcească este o delicatesă renumită pentru aroma sa unică și metoda specială de preparare, fiind un simbol al ospitalității în Turcia. Inclusă pe lista „Patrimoniului Cultural Imaterial” UNESCO în 2013, cafeaua turcească are o zi mondială dedicată, celebrată anual pe 5 decembrie, potrivit unui comunicat al Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Originară din Yemen, cafeaua a ajuns la palatul sultanului Suleiman în perioada Imperiului Otoman. Bucătarii palatului au creat o tehnică unică de preparare care a devenit emblema cafelei turcești. În secolul al XVI-lea, cafenelele publice din Istanbul au transformat consumul de cafea într-un obicei social, iar cultura cafelei s-a răspândit ulterior prin comercianți și diplomați în alte regiuni ale lumii.
Prepararea cafelei turcești necesită boabe fin măcinate și un vas specific numit „cezve”. Cafeaua se servește în cești mici, iar zahărul poate fi adăugat după preferință. Tradițional, aceasta este însoțită de un pahar de apă și rahat turcesc. Consumul de cafea este adânc înrădăcinat în cultura turcească, influențând chiar și denumirea micului dejun („kahvaltı” – „masa dinaintea cafelei”). Este nelipsită de la ocazii speciale și are asocieri distractive precum ghicitul în cafea.
Turcia oferă varietăți regionale, precum cafeaua cu gumă de mastic din regiunea Egeeană, „Menengiç” din Gaziantep – o cafea fără cofeină obținută din boabe de fistic, sau „mırra”, o cafea foarte tare populară în Mardin și Șanlıurfa. Prepararea poate varia, de la fierbere pe nisip fierbinte la utilizarea cărbunilor.
Cum prepari o cafea turcească acasă:
- Înainte de a începe, asigură-te că boabele de cafea sunt cât mai proaspete. Vei avea nevoie de cafea măcinată mai fin decât cea pe care o prepari la filtru.
- Amestecă apoi într-un vas unde adaugi apă, zahăr și lasă compoziția la fiert.
- Odată ce cafeaua începe să fiarbă, vei observa că deasupra se va forma un strat de spumă. Dacă torni cu grijă în ceașcă, spuma va rămâne deasupra.
- Poți savura cafeaua alături de un pahar cu apă. Apa îi ajută pe băutori să își reîmprospăteze papilele gustative și să savureze în continuare aroma băuturii.