Spaniolii sunt mari amatori de luat micul dejun în oraș. Preferințele lor, ca și în cazul francezilor, se învârt între un sandwich și un croissant, plus o cafea.
De unde vine numele Bikini
În Barcelona anului 1953 s-a deschis, pe celebrul bulevard Diagonal, discoteca Bikini, relatează El Mundo. La acea vreme, scopul său era să devină un loc de întâlnire pentru burghezie, mai ales că zona cluburilor, discotecilor și teatrelor de pe bulevardul Paralel începuse să decadă. Nu era un local oarecare, ci avea ceva unic care l-a transformat într-un punct de referință: primul mini-golf din Spania.
În realitate, sandwich-ul era un
Croque Monsieur franțuzesc, dar în acea perioadă, regimul lui Franco nu permitea utilizarea cuvintelor străine, astfel încât sandwich-ul a început să fie numit
bocadillo de la casa (sandvich-ul casei). Ulterior, a devenit cunoscut drept „sandwich-ul pe care îl fac la
Bikini” și, în cele din urmă, probabil din motive de economie lingvistică, numele s-a simplificat la
Bikini. A devenit atât de faimos încât multe persoane veneau doar pentru a gusta acest preparat, fără să fie interesate de petrecerile organizate acolo. Localul a fost dărâmat pentru a construi un centru comercial faimos și astăzi, dar denumirea a rămas.
Ea a fost menționată pentru prima dată în sens generic în 1980, când Dicționarul spaniol de argou și limbaj popular (V. León) l-a descris ca: „sandwich cu brânză și șuncă”.
Ce ingrediente se folosesc la un Bikini
2 felii de pâine toast
O felie de brânză (emmental sau cașcaval)
1-2 felii de șuncă macră
Opțional se poate pune și bechamel deasupra și atunci trebuie și gratinat la cuptor. Dar majoritatea cafenelelor, din Barcelona și restul Spaniei, îl servesc doar în varianta fără acest sos, băgat doar un minut la grill până când brânza este topită.
Se servește tăiat pe diagonală, în 2 bucăți.