Radu Popescu (Compass Coffee), sfaturi pentru alegerea cele mai bune pungi de cafea: „Cu cât este mai umflată, cu atât este mai bună” / O cafea proaspăt prăjită continuă să emită gaze timp de până la doi ani

compas coffee, cafenea, cafea prăjită, poveste Sursa foto: Facebook CompasCoffee Ploiesti

În urmă cu 10 ani, Ploieștiul devenea casa primei prăjitorii artizanale din oraș și una dintre primele din România: Compas Coffee. Povestea începe când proprietarul firmei unde lucra Radu Popescu a decis să înființeze o prăjitorie, inspirat de un eveniment dedicat cafelei, notează Observatorul Prahovean.

„Având depozitul la Ploiești și un spațiu excedentar acolo, a zis să facă și prăjitoria tot la Ploiești”, povestește Radu Popescu. Fondatorul recunoaște că la acea vreme nu avea niciun fel de legătură cu domeniul cafelei: „Nici măcar nu consumam.”

Cu toate acestea, proiectul a prins viață, chiar dacă, la început, termenul de „cafea proaspăt prăjită” era necunoscut în România. Oamenii au început să înțeleagă și să aprecieze beneficiile cafelei artizanale, iar în decurs de 10 ani, Compas Coffee a devenit un nume apreciat în rândul pasionaților de cafea.

De la novici la experți în prăjirea cafelei

În 2014, echipa era formată din doi tineri cu experiență vastă în prăjirea cafelei, de la care Radu a învățat bazele meseriei. „Practic, acești doi tineri m-au inițiat în tainele cafelei, unul mi-a arătat cum se pregătește, celălalt cum se consumă…”, spune Radu. După doar un an, cei doi au plecat, iar Radu a fost nevoit să continue singur, perfecționându-și tehnica.

„Și uite așa, acum nouă ani, Radu a intrat, fără să vrea, în zona de prăjit cafea”, a glumit fondatorul. După numeroase testări, a adaptat cafeaua gusturilor consumatorilor casnici, alegând să renunțe la prăjirea „light” în favoarea unui profil mai echilibrat.

 

compas coffee, cafenea, cafea prăjită, poveste
Sursa foto: Facebook CompasCoffee Ploiesti

Extindere prin fonduri europene

În 2020, cu ajutorul fondurilor europene, Radu a reușit să-și extindă afacerea. Piața cafelei artizanale din România reprezintă doar 0,5% din consumul total, lucru pe care Radu îl atribuie lipsei de educație în acest domeniu.

Cu toate acestea, el crede în puterea interacțiunii directe cu comunitatea, participând la evenimente culturale și sociale în Ploiești, unde își promovează produsele.

25 de sortimente de cafea din 17 țări

La „Compas Coffee” sunt prezente 25 de sortimente de cafea din 17 țări, alături de opt blenduri proprii. Fiecare tip de cafea este atent prăjit pentru a scoate în evidență aromele unice influențate de sol, climă și plantele din regiunea de origine. Radu recomandă achiziționarea cafelei sub formă de boabe și utilizarea pungilor cu supapă resigilabilă, subliniind că o cafea proaspăt prăjită continuă să emită gaze timp de până la doi ani.

„Cu cât este mai umflată o pungă de cafea, cu atât este mai bună”, explică fondatorul. De asemenea, pentru a simți adevăratul gust al cafelei, el recomandă consumul unui espresso fără zahăr.

Sursa foto: Facebook CompasCoffee Ploiesti

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *