Cum se prepară „chyolopites”, varianta grecească a tăițeilor de casă / Ai nevoie de patru ingrediente, iar secretul constă în uscarea lor / Pot fi consumați tot timpul anului / Sfaturi și trucuri de la un chef bucătar din Grecia

Sursa foto: X Visit Greece Sursa foto: X Visit Greece

„Chiolopites” – varianta grecească a tăițeilor de casă – sunt un tip de paste tradiționale grecești bogate în lapte și ouă, sunt renumite pentru savoarea lor rustică și textura inconfundabilă. Prepararea lor poate părea simplă, însă necesită un proces atent de uscare, astfel încât să poată fi păstrate pentru consum pe tot parcursul anului. Acest tip de paste se pot depozita în cămară, asigurând astfel ingrediente pentru diverse rețete de iarnă, conform publicației elene Gastronomos.

Pentru a pregăti aceste paste acasă, Chef Panagiotis Siafakas spune că avem nevoie de: făină, griș fin, lapte proaspăt și integral – fie de vacă, oaie sau capră – și ouă proaspete, de calitate superioară. Forma pastelor poate varia în funcție de preferințele fiecăruia, de la fâșii lungi și late, la pătrățele mici, iar aluatul trebuie întins până atinge grosimea de 2-3 milimetri, după care se taie în forma dorită.

Uscarea tăiețeilor în mod natural

Dacă dispuneți de o verandă sau o grădină, puteți usca pastele natural. Este ideal să folosim rame de lemn cu sită subțire, pe care le putem găsi în magazinele de bricolaj, și să așezăm pastele acoperite cu un prosop, pentru a le proteja de insecte și praf. La temperaturi ridicate și umiditate scăzută, procesul de uscare poate dura doar 48 de ore, timp în care trebuie să întoarcem zilnic pastele cu mâna pentru o uscare uniformă. Pe timp de noapte sau când umiditatea este ridicată, ramele trebuie aduse în interior. În funcție de condițiile meteo, uscarea completă poate dura între 2 și 5 zile.

Uscarea tăiețeilor la cuptor

Dacă nu dispunem de spațiu deschis sau dacă locuim într-o zonă cu atmosferă poluată, putem apela la uscarea în cuptor. Pastele sunt întinse pe tăvi mari și plate, puse într-un cuptor preîncălzit la 50-70°C, cu ventilația activată, pentru 8-12 ore. Verificăm constant să fie complet uscate și să aibă o nuanță ușor aurie.

Depozitare și păstrare

După uscare, „chiolopites” se păstrează ideal în săculeți din pânză curată, bine legați la gură, sau în borcane de sticlă cu capac etanș. Pentru a proteja pastele de insecte, se recomandă să adăugăm câteva frunze uscate de dafin, recunoscute pentru proprietățile lor repelente. Borcanele sau săculeții trebuie depozitați într-un dulap întunecat, ferit de surse de căldură și de umiditate.

Ingredientele necesare pentru a prepara „chiolopites”

Pentru a obține aproximativ 2,5-3 kg de chiolopites, ai nevoie de:

  • 15 ouă
  • 1 litru de lapte integral (de vacă, oaie sau capră)
  • 2,5 kg făină pentru toate utilizările
  • 500 g griș fin
  • 2 linguri de sare

Pentru preparare, amestecăm laptele și ouăle într-un bol până se omogenizează, apoi adăugăm făina, grișul și sarea într-un alt bol sau mixer, unde începem să frământăm până obținem un aluat moale, dar bine legat. Aluatul se lasă la odihnit 2 ore, după care se împarte în bucăți și se întinde, urmând să fie tăiat în forma dorită.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *