Lăsând la o parte capitolul coloranți sintetici – fac parte din celebrele E-uri, există și coloranți alimentari de calitate obținuți din produse naturale. Dintre culorile primare, galbenul se obține, de regulă, din turmeric, iar roșul, din sfeclă roșie. Din combinația lor iese portocaliu.
Dar mai există și a treia culoare primară, albastru: în combinație cu galben dă verde, iar amestecat cu roșu rezultă violet. Însă albastrul este foarte puțin, spre deloc, prezent în alimente.
Există o singură plantă din care se extrage colorantul natural albastru: Butterfly pea, sau Clitoria Ternatea. Este o plantă asiatică și iubește clima de munte, fiind renumită pentru culoarea albastru intens a florilor sale. Această culoare este dată de antiocianinele prezente, un puternic antioxidant.
Din ea se obține colorantul albastru sub formă de pulbere folosit în preparatele artizanale cum ar fi pastele sau anumite pâini, sau în patiserie, pentru creme de culoare albastră. Se mai folosește și la amestecurile de tip cocktail dar se consumă și sub formă de infuzie, albastru intens.