Harghita: APIA a început plăţile în avans către fermieri / Valoarea anuală a subvenţiilor – între 70 şi 80 milioane de euro

APIA, subventii agricole, control in teren foto: pexels.com/Jake Heinemann

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a început efectuarea plăţilor în avans către cei peste 24.000 fermieri din judeţ, care au depus cereri de subvenţie, activitate care va continua până în data de 1 decembrie, transmite Agerpres.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a informat că miercuri, în prima zi de efectuare a plăţilor, au fost pregătite pentru plată peste 15.000 dosare, iar în zilele următoare alte sute de dosare vor fi achitate.

Fermierii vor primi majoritatea sumelor, respectiv 70% avans din subvenţia de bază şi 85% din subvenţia din fondurile pe dezvoltare rurală.

„Începând cu data de 16 octombrie, am început plăţile în avans la nivelul întregii ţări. (…) Trebuie ştiut, însă, că avansul nu funcţionează cum cred unii, că la ora 8,00, miercuri dimineaţă, noi am transferat banii şi la 9,00 o să te duci la bancă, pentru că unii aşa cred. Este un proces mai îndelungat, practic începând de ieri (miercuri – n.r.) şi până în 1 decembrie este perioada plăţilor avansului. Adică, zilnic se fac plăţile pentru un anumit număr de fermieri, în funcţie de cum avansăm cu dosarele. (…) Începând cu 1 decembrie începem plata finală şi eu cred că aproximativ de Crăciun toţi fermierii din judeţul Harghita vor fi plătiţi. Adică începând din 16 octombrie şi până de Crăciun zilnic se vor iniţia plăţi către fermieri”, a declarat presei Haschi Andras.

Acesta a mai arătat că numărul total al fermierilor care au depus cereri de subvenţie şi vor primi banii este de 24.508.

Potrivit directorului APIA, noutatea acestui an este că se vor efectua plăţi în avans şi către fermierii la care au fost efectuate controale pe teren, lucru care nu se întâmpla în anii precedenţi.

„Faţă de anii trecuţi, noutatea este că şi fermierii care au fost în control pe teren îşi vor primi banii, pentru că sistemul informatic este într-un stadiu atât de avansat încât dosarele fermierilor controlaţi în teren pot fi şi ele finalizate. În anii precedenţi era mai greu să introducem rezultatele controlului pe teren în sistem, dar acum sistemul a fost pregătit din timp, aşa că suntem pe calea cât se poate de bună”, a spus şeful APIA Harghita.

Haschi Andras a mai arătat că, de 17 ani, în judeţul Harghita intră, anual, din subvenţii, între 70 şi 80 de milioane de euro, sume care se regăsesc în terenurile lucrate sau în modernizarea gospodăriilor.

„În momentul în care intrăm într-o comună vedem casele mai ordonate, vedem tractoare, vedem terenuri lucrate. În primul rând aici se vede, se oglindeşte în terenurile lucrate, pentru că suntem o zonă unde oamenii sunt gospodari, în general. (…) Dar, degeaba eşti gospodar, dacă nu ai bani, nu poţi să faci mari lucruri. Pot spune, concret, că se vede în această zonă impactul acestor subvenţii. (…) Sunt puţine terenuri nelucrate, în general unde problemele de proprietate nu sunt rezolvate”, a menţionat Haschi Andras.

El a mai adăugat că plata în avans îi ajută pe fermieri în această perioadă, când se desfăşoară campania de toamnă.

„Îi ajută pe fermieri acest avans, pentru că nu trebuie neapărat să-şi vândă produsele acum. (…) Vorbesc aici, în primul rând, de cartofi şi, eventual, de cereale. Şi, în plus, este perioada aratului care este, totuşi, o activitate destul de scumpă şi este binevenit, mai ales acum, în pragul sărbătorilor”, a conchis şeful APIA Harghita.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *