De ce mâncau gladiatorii ceapă înainte de luptele în arenă

ceapa proprietati gladiatori roma antica foto: pixabay.com

Nu face nici cât o ceapă degerată. O legumă foarte puțin apreciată la adevărata sa valoare. Cum ar fi cele mai multe dintre mâncărurile de fiecare zi fără ceapă?  Nu demult, din cauza perturbațiilor de pe piață datorate culturilor distruse de fenomenele climatice extreme, au fost zone în Asia unde ceapa ajunsese marfă de contrabandă și se vindea cu câteva zeci de euro pe kilogram.

În realitate, alături de  usturoi – fac parte din aceeași familie, Alliacee, ceapa este unul dintre alimentele vegetale cu un complex de proprietăți de care alte legume nu se bucură.  Nutriționiștii spun că își exprimă mai bine proprietățile benefice consumată crudă. În linii mari, i se atribuie următoarele proprietăți: ajută la scăderea colesterolului și al triglicerdidelor în sânge, la fel, și al glicemiei, datorită fibrelor pe care le conține. Dar are și capacitate drenantă și ajută la menținerea florei intestinale în parametri normali, este și expectorant și diuretic.

Masaj cu ceapă

Fără să poată face experimentele de azi, deja acum 2000 de ani și mai bine popoarele antice îi intuiseră puterile. Egiptenii aveau un adevărat cult pentru ceapă. În unele manuale de istorie italiene se povestește că în Roma antică era considerat un aliment energizant, atât de tare încât era inclusă în rația de mâncare distribuită soldaților Imperiului Roman, alături de o porție de grâu spelta. La fel, o consumau și atleții din Grecia antică.

Dar și gladiatorii, înainte de luptele în arenă. Se credea că le poate da anume stare de furie sănătoasă utilă în luptă. Dar aceștia mai făceau ceva cu ceapa: o tăiau și și-o treceau pe piele cu mișcări energice, un fel de masaj cu ceapă. Erau convinși că le întăresc mușchii.

Dar nu numai. Era considerată chiar un aliment tonic și cu proprietăți afrodisiace, cum rezultă și din prima carte de bucate a lumii, De re coquinaria, a lui Apicio. Un poet latin, Valerio Marziale, îi preamărea și el  într-o poezie capacitățile benefice pentru bărbații „care nu mai au forțe și au soțiile bătrâne”.

De-a lungul anilor, au fost și multe superstiții legate de ceapă. Tăiată pe jumătate, se așeza sub patul persoanei bolnave pentru că face să treacă febra.  Sau i se studia coaja: dacă era subțire, urma să fie o iarnă blândă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *