Prea multe calorii care provin din proteine pot crește riscul de boli de inimă/Cercetătorii au dovedit asta într-un nou studiu

Prea multe proteine cresc riscul de boli de inimă Foto: Freepik

Riscul de boli de inimă ar putea crește cu 22%, dacă caloriile consumate provin din calorii, potrivit unei noi cercetări, arată Parade.

Proteina este un nutrient vital. Nutriționiștii ne tot spun că avem nevoie de proteine pentru a ne crește masa musculară, a ne ține greutatea și chiar stresul, sub control. Ultimele două – gestionarea greutății și a stresului – sunt adesea legate de riscuri mai mici de boli de inimă.

Cu toate acestea, un nou studiu al Școlii de Medicină a Universității din Pittsburgh (Pitt) sugerează că un consum prea mare de calorii zilnice din proteine ​​ar putea crește, de fapt, riscul de boli cardiovasculare. Studiul a fost publicat în Nature Metabolism în februarie.

Riscul de boli de inimă și consumul de proteine

„Acest studiu indică faptul că mari cantități de proteine ​​– mai mari de 25 de grame per masă sau 22% din caloriile totale – pot crește activarea proteinei numite mTOR și pot crește ateroscleroza la șoarecii masculi”, explică Julia Zumpano, de la Departamentul de cardiologie preventivă de la Cleveland Clinic.

Ateroscleroza este o acumulare de grăsime și colesterol de-a lungul pereților arterelor, care poate crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și cheaguri de sânge.

m.TOR este o proteină importantă care joacă un rol esențial în reglarea creșterii celulare, proliferării, metabolismului și supraviețuirii celulelor. Este parte a unei căi de semnalizare denumită calea mTOR, care reglează procesele esențiale pentru dezvoltare, cum ar fi sinteza proteinelor și metabolismul energetic, ca răspuns la stimuli precum nutrienți, factori de creștere și nivelurile de oxigen.

„Calea (mTORC1) este considerată a fi responsabilă pentru creșterea celulelor și, atunci când este hiperactivată, poate contribui la patologii legate de vârstă, inclusiv afecțiuni cardiace precum ateroscleroza”, explică Pasquariello. Cu alte cuvinte, nu apăsați butonul de panică dacă aveți o dietă bogată în proteine.

Primul studiu a comparat mese lichide în care 50% din calorii provin din proteine ​​și una în care 10% din calorii provin din proteine.  Ceea ce ar afecta mTORC1. Pasquariello spune că cercetătorii au fost deosebit de interesați de leucină. „Leucina este un aminoacid esențial care se găsește în diverse alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, carnea de pasăre, peștele, lactatele și leguminoasele”, spune Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la EntirelyNourished.com. „Ei au descoperit că ingerarea mesei foarte bogate în proteine – cea în care 50% din totalul caloriilor proveneau din proteine – a crescut semnalizarea mTORC1 în cele trei ore de după masă, în principal datorită, efectului leucinei”, spune Pasquariello.

Al doilea studiu, rezultate similare

În al doilea studiu, șoarecii au consumat mese lichide care conțineau 15% sau 22% din calorii din proteine. Pasquariello spune că cercetătorii au adoptat o abordare similară ca în primul studiu. [Ei] evaluau în principal efectul schimbării aportului de proteine asupra semnalizării căii mTORC1, explică Pasquariello.

Rezultatele au fost similare. „Din acest studiu, au concluzionat că pragul pentru efectele potențial dăunătoare ale leucinei asupra căii mTORC1 poate fi chiar mai mic decât a sugerat studiul nr. 1 și poate fi observat la un procent de calorii totale provenite din proteine mai apropiat de 22%, un prag pe care l-au teoretizat pe baza unor modele anterioare pe rozătoare ale acestei căi”, explică Pasquariello.

Concluzia este că ar trebui să consumăm mai puțin de 22% din caloriile zilnice din proteine. Dar experții spun că este mult prea devreme pentru a conforma. Iar designul studiului le pune în evidență mai multe avertismente. Totuși, studiul are importanță.

„Consumarea unor cantități excesive de proteine, în special cu niveluri ridicate de leucină, poate crește riscurile pentru sănătatea inimii datorită potențialului de activare a mTOR, ceea ce duce la inflamație și dezvoltarea aterosclerozei”, spune Routhenstein. Acest punct este vital, având în vedere confuzia cu privire la proteine, determinată parțial de rețelele sociale. „Din păcate, îndrumările dietetice privind aportul de proteine ​​au devenit foarte confuze și adesea înșelătoare, mulțumită în mare parte proliferării dezinformării pe rețelele sociale”, spune Pasquariello. „Ca orice lucru în nutriție, răspunsul nu este o abordare universală și, doar pentru că prietenul tău de la sală și-a crescut aportul de proteine ​​la 200 de grame pe zi, nu înseamnă că este sigur [sau] eficient, sau că ar trebui să o faci și tu.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *