Multă lume se ferește de sparanghel, nu pentru că nu l-ar aprecia din punct de vedere gastronomic, ci pentru că nu știe să-l gătească. Dacă o pregătești prea mult, acceastă legumă devină prea moale și complet lipsită de gust.
Pentru ca sparanghelul să fie crocant și să-și păstreze culoarea verde-crud, iată ce trebuie să faci:
- Se taie doar vârfurile firelor de sparanghel. Tija este destul de lemnoasă, dar dacă dorești să o utilizezi, curăță-i „solzișorii” astfel sparanghelul va fi mai fraged.
- Pune la fiert apă cu sare și pregătește alături un vas cu apă rece și gheață. Când apa de pe aragaz fierbe, aruncă aici sparanghelul și lasă-l o jumătate de minut – un minut.
- Scoate-l și pune-l în vasul cu apă cu gheață.
- Când s-a răcit, șterge-l bine cu un prosop de bucătărie și trage-l un minut la tigaie.
- Pui în tigaia rece un cub de unt și o linguiță de ulei de măsline și când untul s-a topit și s-a încins, aduci sparanghelul. Nu-l lăsa mai mult de un minut.
Așa va rămâne crocant și va avea un gust delicios de la unt. Îl poți folosi ca garnitură la pește sau friptură, este foarte bun, de asemenea, adăugat în salate, risotto, paella etc.