Ce duci colegilor la birou să guste? Banana bread cu cocos poate fi o idee. Fără zahăr, fără gluten și fără lactoză

banana bread cu cocos banana bread fara zahar banana bread cu curmale banana bread fara lapte banana bread fara gluten reteta de babana bread dietetica retete de dus la birou foto: g4food.ro

Ai vrea să prepari ceva la cuptor să duci și colegilor să guste? Să fie cumva și dietetic dar și interesant și nu prea greu de făcut? Sau chiar dacă nu vrei asta dar ai două-trei banane care s-au copt prea tare, iată soluția cea mai simplă: banana bread cu cocos și banane coapte.

Adăugând bananele coapte, avem deja o compoziție relativ dulce. Ca să evităm să adăugăm zahăr, putem folosi în locul lui câteva curmale bine coapte. Sau direct pastă, dar dacă e mai greu de găsit, direct curmale.  E adevărat că e vorba tot de un aliment dulce, dar nutriționiștii spun că efectul fructelor naturale este mult diferit de al zahărului, în metabolism. Iar o notă de dulce în această rețetă de banana bread cu cocos o conferă însăși făina de cocos.

Este și fără lapte, partea lichidă vine din banane, din ouă și dintr-un adaos de ulei de floarea soarelui.

Pentru că nu este nevoie de gluten ca să crească, fiind vorba de un tip de preparat în care se folosește praf de copt, putem înlocui cu foarte mult succes făina obișnuită de grâu cu una fără gluten. Eu am amestecat o parte făină de orez și o parte făină de mei, care are și o valoare nutritivă importantă.

Ingrediente

150 g făină de orez

150 g făină de mei

50 g făină de cocos

60 ml ulei de floarea soarelui

2 ouă

3 banane cât mai coapte

100 g curmale sau pasta de curmale

o mână de stafide, opțional

4 g sare

5 g praf de copt

Procedeu

Amestecăm toate cele trei tipuri de făină într-un bol mare, unde adăugăm și sarea.

Într-un blender, amestecăm și reducem în cremă curmalele curățate de sâmburi. Dacă folosim pastă, o adăugăm direct în blender. Peste ele, ouăle, uleiul și două dintre cele trei banane. Una o păstrăm ca să o adăugăm întreagă înăuntru.

Acționăm blenderul, preparatul e gata când are o consistență uniformă și nu mai vedem bucăți de curmale întregi.  Dacă rămân câteva ici colo, mici, nu este însă o problemă.

Acum adăugăm preparatul semilichid obținut peste amestecul de făină. Amalgamăm ușor până obținem o consistență uniformă.

La final, completăm cu praful de copt și amestecăm usor. Din acest moment, compoziția trebuie adăugată repede în tavă și dată la cuptor – este o condiție valabilă pentru toate, uneori compoziția acestuia face ca efectul de „bule„ create să fie de scurtă durată.

Adăugăm întâi în tavă jumătate din compoziție, peste care adăugăm a treia banană tăiată pe lung în două. Completăm cu restul de compoziție. Dacă adăugăm hârtie de copt în tavă, de mult mai ușor de gestionat la final. Dacă nu, tava trebuie unsă cu unt și tapetată cu făină sau, și mai bine, pesmet.

Se coace la 180 de grade timp de circa jumătate de oră, controlând dupa primele 20 de minute: timpul depinde de puterea cuptorului, de câtă compoziție e în tavă, de materialul din care e făcută tava etc. Eu am folosit o tavă subțire de metal de tip plumcake. Însă a fost puțin cam multă compoziție, și a trebuit să gestionez raportul dintre timp și temperatură. Riscul unei tăvi prea mari este ori să nu crească suficient pentru că nu ajunge în interior căldură suficientă, ori să se ardă dedesubt.

Este mai indicată una mare de dimensiunea celor pentru cozonac, sau două dintre cele mici, de chec. Compoziția crește într-un ritm optim și nu riscă să se ardă dedesubt, dar totodată să se coacă bine pe interior.

Citește și: https://g4food.ro/chec-fara-zahar-cu-banane-si-cacao-usor-si-sanatos-acest-desert-are-nevoie-doar-de-cateva-ingrediente/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *