O nouă cercetare a identificat anumite alimente ultraprocesate care pot crește semnificativ riscul de a face diabet de tip 2. Un studiu publicat în The Lancet Regional Health – Europe a analizat date de la peste 300.000 de persoane și a constatat o corelație puternică între consumul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea bolii, relatează Food & Wine.
O creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate era asociată cu un risc cu 17% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Printre alimentele ultraprocesate, gustările savuroase (snacksuri sărate, chipsuri), carnea ultraprocesată, mesele gata preparate și băuturile îndulcite au fost identificate ca fiind deosebit de îngrijorătoare.
Aceste alimente sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate, sodiu și conservanți, care pot contribui la rezistența la insulină, inflamație și alți factori asociați cu diabetul de tip 2. În plus, alimentele ultraprocesate pot fi sărace în nutrienți esențiali și fibre, ceea ce duce la supraalimentare și la perturbarea metabolismului glucozei.
Deși studiul indică o legătură, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma o relație de cauzalitate. Cu toate acestea, constatările sugerează că reducerea consumului de alimente ultraprocesate și concentrarea pe o dietă bogată în alimente integrale, neprocesate poate fi benefică pentru prevenirea bolii.