Copa & Cogeca solicită UE să protejeze produsele de origine animală, după o decizie a CJUE favorabilă companiilor care fabrică produse pe bază de plante și le denumesc cu termeni folosiți tradițional pentru carne

carne, produse vegane, Copa Cogeca, fermieri foto agriland.ie

Copa Cogeca, cele două mari organizații ale fermierilor și cooperativelor agricole,  solicită Comisiei Europene și statelor membre să elaboreze o legislație care să „definească clar” denumirile legale pentru produsele de origine animală, informează publicația irlandeză Agriland.

Solicitarea vine în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care a anulat o interdicție a Franței privind utilizarea unor cuvinte precum „friptură” sau „cârnați” și alți termeni asociați în mod tradițional cu carnea pentru a descrie produse de origine vegetală.

Guvernul francez a publicat decrete în 2022 și la începutul acestui an, specificând lista de denumiri pe care companiile care fabrică produse pe bază de plante nu aveau voie să le utilizeze pentru etichetarea produselor lor.

Autoritățile de la Paris au susținut că această măsură a fost luată cu scopul de a proteja transparența informațiilor alimentare și de a preveni confuzia în rândul consumatorilor.

Mai multe asociații care promovează dietele pe bază de plante și companii care fabrică produse vegetariene au solicitat Consiliului de Stat francez să anuleze decretul contestat.

Această instanță a trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene mai multe întrebări referitoare la interpretarea acelei reglementări, care a fost suspendată în așteptarea deciziei CJUE.

CJUE a hotărât vineri, 4 octombrie, că încercarea Franței de a reglementa astfel de termeni nu era conformă cu legislația Uniunii Europene.

Curtea a declarat că, în absența unei denumiri legale adoptate, un stat membru nu poate interzice utilizarea termenilor tradițional asociați cu produsele de origine animală pentru a desemna un produs ce conține proteine vegetale.

Copa Cogeca, organizația umbrelă pentru fermierii ( Copa ) și cooperativele agricole ( Cogeca ) din UE, a declarat că decizia CJUE „clarifică calea de urmat pentru statele membre care doresc să adopte denumiri legale ce protejează produsele de origine animală”.

„CJUE a confirmat că statele membre pot, într-adevăr, stabili denumiri legale care să asocieze un termen specific cu un anumit produs alimentar, având ca scop protejarea consumatorilor”, a precizat aceasta.

În urma acestei clarificări, Copa Cogeca solicită acum Comisiei Europene și statelor membre ale UE „să propună rapid o legislație care să definească clar denumirile legale pentru produsele de origine animală”.

„Aceasta ar ajuta la prevenirea confuziei consumatorilor, la abordarea unor potențiale probleme de sănătate și la protejarea imaginii și reputației alimentelor de origine animală de uzurpare, comparații nedrepte și utilizări abuzive.

„În calitate de reprezentanți ai producătorilor atât de plante, cât și de animale, credem că există loc pentru toate tipurile de produse și că acestea pot coexista pe piață.

„Așa cum margarina nu a pretins niciodată că este unt, produsele alternative ar trebui, de asemenea, să aibă propriile lor identități”, a declarat grupul.

Copa Cogeca a adăugat că va continua să militeze pentru „standarde corecte de denumire și marketing al produselor”.

„Regretăm că această dezbatere nu a fost soluționată în mandatul anterior al comisiei și credem cu fermitate că produsele pe bază de plante care imită produsele și alimentele de origine animală ar trebui să fie recunoscute ca fiind complet distincte în ceea ce privește denumirile legale, compoziția și forma lor”, a precizat aceasta.

Citește și Franța nu poate interzice denumirile de „cârnați” pentru carnea pe bază de plante, afirmă instanța supremă a UE/ Cârnații și burgerii vegani au și ei drepturi, hotărăște Curtea Europeană de Justiție

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *