Schimbările climatice pun presiuni tot mai mari pe agricultură și pe rezervele de apă ale planete. Recent, un raport UNESCO a evidențiat că aproximativ 2,2 miliarde de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă, iar 3,5 miliarde nu dispun de facilități de salubritate adecvate.
De asemenea, un studiu realizat de Cornell University arată că pentru fiecare grad celsius în plus, randamentele culturilor esențiale, precum porumbul, soia și grâul, pot scădea cu 16% până la 20%, ceea ce duce la o reducere de 66% a venitului net al fermierilor.
În România, aceste tendințe sunt vizibile, iar conform unui raport al Băncii Mondiale, aproape o treime din populație se confruntă cu un anumit nivel de insecuritate alimentară, în special gospodăriile cu venituri mici. În plus, rezervele de apă dulce din România sunt sub presiune din cauza poluării, extragerii excesive și schimbărilor climatice, care alterează modelele de precipitații și cresc frecvența evenimentelor meteorologice extreme.
La Climate Change Summit 2024, ce va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională (București) și în 30 de locații din țară și regiune, climatologi, cercetători, experți în schimbări climatice și resurse naturale vor aborda aceste provocări, oferind soluții la toate aceste persepective.
Dr. Bogdan Antonescu, cercetător specializat în meteorologie și climatologie, va prezenta impactul schimbărilor climatice asupra furtunilor severe și fenomenelor extreme, inclusiv tornade și grindină. Cercetările sale au contribuit la dezvoltarea primei climatologii a tornadelor din România și a unei detaliate climatologii a tornadelor din Europa. Dr. Antonescu va analiza modul în care încălzirea globală intensifică frecvența și severitatea acestor fenomene meteorologice, oferind o imagine clară asupra riscurilor și adaptărilor necesare în agricultură.
Prof. Adina Eliza Croitoru, de la Universitatea Babeș-Bolyai, va aborda efectele schimbărilor climatice asupra resurselor de apă și sănătății, oferind o analiză detaliată a modului în care fenomenele meteorologice extreme, precum seceta și inundațiile, afectează agricultura și accesul la apă. Studiile sale detaliază impactul asupra sănătății publice și modalitățile prin care societățile trebuie să își adapteze practicile agricole pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung.
Un alt invitat este Hakan Tropp, expert internațional în politici de resurse naturale și apă. Cu peste 20 de ani de experiență, Dr. Tropp va explora modalitățile de a îmbunătăți guvernanța apei și reziliența climatică. Având o vastă experiență în coordonarea reformelor în Asia, Africa și Europa, Dr. Tropp va oferi recomandări esențiale pentru gestionarea integrată a bazinelor hidrografice și a resurselor naturale în contextul creșterii cerințelor de apă și agricultură durabilă.
Cum poți participa și care este programul celor trei zile
Pentru prima zi a evenimentului, care aduce pe scena Operei Naționale zeci de speakeri, români și internaționali, în paneluri și discuții despre un viitor sustenabil, participarea este gratuită și se poate face doar pe bază de aplicație: https://climatechange-summit.org/apply-now/
Următoarele două zile de Climate Change Summit sunt dedicate conferințelor, workshopurilor și meselor rotunde în peste 30 de locații din capitală și din regiune, iar accesul la o parte dintre acestea se poate face pe bază de înscriere:
https://climatechange-summit.org/side-events-2024/.
Printre temele importante abordate în cadrul evenimentelor conexe se numără soluțiile de finanțare verde, transformarea orașelor într-un mod sustenabil, adaptarea politicilor publice la criza climatică, educația pentru sustenabilitate și inovațiile tehnologice menite să reducă amprenta de carbon. De asemenea, vor fi organizate sesiuni dedicate industriilor precum agricultura regenerativă, energia regenerabilă și soluții pentru economia circulară.
Mai multe informații pe https://climatechange-summit.org/
Parteneri Media: Agerpres, Adevărul de Weekend, Cărturești, CEE Energy News, Economedia, eEco, Euronews România, G4food, Green Report, Guerrilla Verde, Inspirators, Mindcraft Stories, News Energy, Radio România Cultural, Știrile Pro TV, Voyo România, Sustenabilitate.biz, The Woman, Radio Guerrilla, Romania We Love, Energy Magazine, Green Start-up, Nine O’Clock, ZYX Books
Partener de monitorizare: Mediatrust
Despre Climate Change Summit
Climate Change Summit 2024 este organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și alături de Auchan România în calitate de partener strategic, Mastercard, climate partner, PPC, energy partner; precum și Société Générale Global Solutions Center, RetuRO, Danone, Bayer, PPC Renewables, PPC Blue, Rețele Electrice, Environ, IKEA România, partenerii de mobilitate Ayvens și Volvo, health partner, Regina Maria, și partenerii de networking, Costa Coffee și Nazzuro. Printre partenerii instituționali se numără Cancelaria Prim Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul Pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul European din România, Europe Direct, iar printre cei organizaționali se numără Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham, EFdeN, Energy Policy Group, Ambasada Sustenabilității în România, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Carbon Expert, GEYC, Viitor Plus, Coaliția pentru Economie Circulară – CERC, WWF România, Aspire Academy, CCIFER, Camera de Comerț Româno-Elenă, BRCCI, UCCBR, Netherlands Romanian Chamber of Commerce, Patronatul European al Femeilor în Afaceri, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Hacking Work, Impact Hub Bucharest, Rețeaua pentru Natură Urbană, Techcelerator, ROTSA, Seedblink, Rubik Hub, Foreign Investors Council, Global Shapers Bucharest Hub, Euroavia, LSAC, Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD), Consiliul Patronatelor ESG din România, Future Energy Leaders Romania (FEL), etc.