Sora Jean iubește sportul și a devenit purtătoarea de noroc a echipei de baschet masculin de la Universitatea Loyola. Potrivit today.com, iată cum reușește ea să rămână sănătoasă, la vârsta de 105.
La 105 de ani, sora Jean Dolores Schmidt este încântată de un nou sezon de baschet la Universitatea Loyola, din Chicago.
Se roagă înainte de meciuri
Este de 30 de ani capelan pentru echipa masculină de baschet și a devenit faimoasă sub denumirea de „călugărița baschetbalistă”, furând inimile oamenilor când Loyola Ramblers a ajuns în Final Four la turneul de baschet NCAA, din 2018.
Cunoscută, pur și simplu, sub numele de sora Jean, ea conduce echipa în rugăciunea dinainte de meciuri și este ca un talisman ce le poartă noroc. Entuziastă, cu spirit înălțător și cunoscătoare în privința baschetului, „ea este ca un alt antrenor”, a spus unul dintre jucători pentru Chicago Tribune.
Născută pe 21 august 1919, ea continuă să lucreze cel puțin cinci zile pe săptămână, făcând naveta din apartamentul ei la campus cu autobuzul și oferind sfaturi, sprijin și îmbrățișări studenților care vin în biroul ei. Ea folosește un iPad, un computer și este activă pe e-mail, dar conexiunea personală cu tinerii este cea mai importantă.
„Îmi place fiecare parte din ceea ce fac… Pur și simplu mă face foarte fericită. Mă distrez atât de mult. Este o bucurie să lucrezi cu acești studenți. Învăț atât de multe de la ei și știu că învață de la mine.”, spune sora Jean.
Ea și-a sărbătorit cea de-a 105-a aniversare cu șapte petreceri organizate de universitate, studenți și comunitatea asistată în care locuiește.
Sora Jean a fost antrenor de baschet
Călugărița este membră a Surorilor de Caritate ale Sfintei Fecioare Maria. Și-a petrecut viața lucrând ca profesor, administrator și director. De asemenea, a antrenat echipe de baschet și alte sporturi.
„Mă simt bine. Mănânc bine, dorm bine și sper să mă rog bine.”, a spus sora Jean când a împlinit 105 ani.
De asemenea, sora Jean a decis să dezvăluie câteva dintre secretele longevității ei.
Îi sfătuiește pe vârstnici să stea în preajma tinerilor
„Îmi place să fiu în preajma tinerilor. Mă mențin în viață, sănătoasă și activă”, a scris sora Jean în memoriile ei.
Ca sfat important de viață, ea le spune oamenilor: „Trezește-te cu scop! Asta am învățat în prima mea sută de ani. Interacțiunile mele cu acești studenți sunt motivul pentru care nu am regretat niciodată că nu am propriii mei copii.”
Ne sfătuiește să nu ne pensionăm niciodată
Sora Jean a încercat, de fapt, să se pensioneze în 1994, la vârsta de 75 de ani, dar a constatat că nu vrea să renunțe la muncă – un sentiment comun printre oamenii care trăiesc o viață extraordinar de lungă.
În același an i s-a cerut să fie capelan pentru echipa de baschet masculin, ea a acceptat și, cum a și scris în cartea ei de memorii, acesta a devenit „cea mai transformatoare și transcendentă poziție din viața mea”.
Având în vedere programul echipei, ea lucrează uneori până la 21:30 seara și, uneori, chiar și în weekend. De asemenea, ea va participa la fiecare meci de acasă, anul acesta.
„Mai am de lucru pentru mine. Nu-mi place să stau. Îmi place să vorbesc cu oamenii sau să fac ceva bun pentru alții. Vom fi foarte ocupați, dar este distractiv.”, spune ea în timp ce activitățile de toamnă încep la universitate.
Sora Jean mai spune că este important să ai un scop în viață, dar din moment ce oamenii petrec atât de mult timp la serviciu, ar trebui să facă o schimbare dacă nu le place jobul lor.
Sora Jean se simte confortabilă cu tehnologia modernă, rămâne la curent cu știrile și numește adaptabilitatea „superputerea ei”. „Dacă nu mergi înainte, vei rămâne foarte repede în urmă”, scrie ea în cartea ei.
Călugărița se numește pe sine, în glumă, regina selfie-ului, deoarece atât de mulți oameni își doresc o fotografie cu ea. Îi face fericiți, așa că și ea este fericită să o facă, după cum mărturisește în cartea sa.
Sora Jean este de părere că moștenește gene grozave
Centenara crede că o mare parte din longevitatea ei provine din partea tatălui ei, a familiei. Tatăl ei a trăit până la 95 de ani, iar câțiva dintre frații săi au ajuns la o vârstă similară.
„Când au venit cei 95 de ani, m-am gândit: Trebuie să mă pregătesc cu adevărat să merg la Dumnezeu. Dar încă sunt aici”, spune ea.
Ne sfătuiește să ne trezim și să adormim cu bucurie în suflet
Dacă nu ai grijă de tine, nu poți avea grijă de nimeni altcineva, spune sora Jean. Este important să aloci timp pentru tine, pentru liniște pentru rugăciune și reflecție, pentru a avea grijă de minte, adaugă ea în cartea sa.
Călugărița se trezește la ora 05.00 și face o pauză pentru o meditație de 30 de minute.
Iar noaptea, spune că își face timp să se gândească la toate lucrurile bune pe care le-a făcut în ziua pe care a încheiat-o. „Încă mă culc în fiecare seară cu un zâmbet pe buze, cu recunoștință în inimă și cu dragoste în suflet”, scrie ea în cartea sa.
Ne sfătuiește să mâncăm cu moderație
Sora Jean spune că mănâncă aproape orice, dar nu prea mult din nimic. Prânzul este masa ei mai grea și mai consistentă, iar apoi mănâncă ceva mai ușor la cină, optând pentru supă și o salată sau un sandviș.
„Călugărița baschetbalistă” mărturisește că obișnuia să fie foarte atentă la dieta ei, când era mai tânără, dar a adoptat o abordare mai relaxată în ultimii ani.
„Poate că nu mă uit atât de mult la dieta mea la micul dejun. Uneori mănânc ouă, slănină și pâine prăjită. Dar mă gândesc că am, totuși, 105 ani, așa că nu mai contează atât de tare”, spune centenara.
De ziua ei, sora Jean s-a bucurat de bucurat de un festin cu friptură de pui, tăiței de casă, mazăre și prăjitură – masă pe care, încă din copilărie, îi cerea mereu mamei ei să o pregătească pentru ziua ei specială.
Unul dintre secretele longevității este să rămâi pozitiv și vesel
Sora Jean spune că nu a fost niciodată deprimată și crede că este nevoie de prea multă energie pentru a fi stresată.
Ea își atribuie sănătatea mintală bună părinților ei, care i-au creat o casă fericită, și celor doi frați ai săi, chiar și atunci când vremurile erau grele în timpul marii crize economice. De asemenea, familia i-a stimulat dragostea pentru sport, activitate pe care ea o numește „cel mai bun profesor de lucru în echipă”. „Am învățat multe despre asta de la mama și tata. Au fost atât de pozitivi tot timpul. Ne-au spus că am putea face lucruri mărețe dacă încercăm cu adevărat și cu siguranță cred asta”, Spune sora Jean.
Părinții și frații ei au murit, dar ea vorbește cu ei tot timpul. „Știu că mă aud în rai”, scrie ea.