O nutriționistă și o chimistă se contrazic pe tema zaharinei/ Prima nu recomandă consumarea acesteia susținând că nivelul său de toxicitate este ridicat

zaharina Sursa foto: Pexels

Când căutăm alternative la zahăr pentru a ne îndulci cafeaua zilnică, zaharina este adesea cea mai comună opțiune. Deși există și alte alternative, cum ar fi stevia, aspartamul sau sucraloza, zaharina a fost unul dintre primii îndulcitori artificiali introduși pe piață. Totuși, este cu adevărat mai sănătoasă decât zahărul, se întreabă ABC? Părerile diferă.

Opinia chimistului asupra zaharinei

Potrivit Yolandei Pérez, profesoară de chimie, zaharina este produsă prin mai multe procese chimice. Într-un videoclip distribuit de nutriționista Yor D. Andonova, Pérez menționează că procesul de fabricație începe cu adăugarea de acid clorosulfonic. Apoi, în etapele următoare, se folosește amoniac, un component care, de obicei, nu se găsește în alte alimente. În final se utilizează un agent oxidant precum permanganatul de potasiu.

Unul dintre punctele subliniate de Yolanda Pérez este potențialul pericol rezultat din componentele chimice implicate. „Afectează sănătatea într-un anumit mod, la fel ca orice produs chimic”, comentează ea.

Cu toate acestea, ea clarifică faptul că, deși unele ingrediente utilizate pot fi periculoase în forma lor pură, acestea se transformă în timpul reacțiilor chimice, iar produsul final nu mai reprezintă un risc de toxicitate. „Odată ce reacționează, se transformă într-o altă substanță și nu mai este periculos”, adaugă ea.

În ciuda controverselor din jurul îndulcitorilor artificiali, zaharina rămâne o alternativă populară datorită conținutului său caloric scăzut. Totuși, este important să reținem că faptul că un produs nu are calorii nu înseamnă neapărat că este sănătos pe termen lung.

Studiile privind efectele zaharinei asupra sănătății umane sunt încă mixte, dar până acum nu s-a stabilit o legătură clară între consumul său și probleme grave de sănătate.

Recomandarea nutriționistei: să nu fie consumată

Zaharina în forma sa finală, cea pe care o consumăm ca îndulcitor, nu este considerată toxică în cantități normale de consum. Cu toate acestea, unele dintre ingredientele și produsele chimice utilizate în producția sa, cum ar fi acidul clorosulfonic și amoniacul, sunt substanțe periculoase în forma lor pură.

Aceste chimicale, în timpul procesului de fabricație a zaharinei, reacționează și se transformă în compuși non-periculoși, după cum explică profesoara de chimie Yolanda Pérez: „Odată ce reacționează, se transformă într-o altă substanță și nu mai este periculos”.

Deși unele dintre ingredientele folosite pentru a fabrica zaharina sunt toxice în starea lor inițială, produsul final nu este. Agențiile de reglementare, cum ar fi FDA și EFSA, au evaluat siguranța zaharinei și îi permit utilizarea în alimente, deși recomandă întotdeauna un consum moderat.

Cu toate acestea, concluzia Yor D. Andonova după vizionarea videoclipului profesoarei de chimie este de a evita complet acest îndulcitor, mai ales din cauza prezenței ciclamatului de sodiu în produsul final: „Nivelul său de toxicitate este ridicat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *