Secretul chiftelelor reușite. Ce să nu greșim ca să avem și gust și aromă apetisante, dar și textură plăcută

secretul chiftelelor foto: unsplash.com@ Clark Douglas

Secretul chiftelelor reușite? Nu e chiar secretul piramidelor, dar e important, dacă nu vrem să muncim degeaba. Putem considera fără probleme chiftelele alternativa națională la hamburgerul american, în realitate un preparat mult mai interesant decât hamburgerul – chiftelele înglobează în ele mult mai multe arome. Pot fi de carne sau vegetale, pot avea compoziții din cele mai diferite, le putem propune ca atare sau cu sos. Pot fi prăjite în baie de ulei, la cuptor sau la air fryer.

Fiecare persoană sau fiecare familie poate avea mici secrete la preparea chiftelelor. Dar ele au și câteva mari secrete, ca să le putem considera reușite. A încercat ediția italiană a Esquire o sinteză, legat de  secretul chiftelelor reușite. Cum sunt chiftele reușite? Bine pătrunse și moi pe interior dar crocante la exterior.

Pesmetul

Nu este deloc un detaliu folosirea pesmetului în compoziție. Este suficientă o lingură, două, stropit cu foarte puțină apă sau ulei sau amestec din ambele. Face chiftele mai aerate, mai puțin compacte, mai plăcute ca textură.

Condimentele

Chiftele trebuie să fie mai mult decât o friptură cu eventuale condimente deasupra. Ele trebuie să se întrepătrundă cu restul compoziției. Este permis să „exagerăm” cu ierburile aromatice, condimente și orice alt adaos alegem să folosim, cu greu în chiftele poate fi „prea mult”.

Grăsimea

Indiferent de tipul de carne aleasă sau de ce mai putem sau vrem să adăugăm la ea, chiftele reușite au nevoie de o parte importantă de grăsime. Minim 10% din totalul compoziției. În fond, dacă mâncăm 100 de chiftele, aportul de 10 g de grăsime poate fi acceptabil din când în când. Grăsimile se topesc în timpul gătirii și fac chiftelele suculente, și nu uscate.

Compoziția amestecată minimal, cu mâinile

Amestecul de carne tocată și alte adaosuri pentru chiftele nu trebuie amestecat în mod exagerat. Insistând prea mult, ele vor deveni prea compacte și vor pierde acele mici camere de aer care se formează între bucățele de carne și de pesmet. Compactarea exagerată schimbă consistența ideal aerată a chiftelelor în una ca de cauciuc.

Aceeași dimensiune

Dincolo de consistență, este important ca și cantitatea de compoziție să fie constantă când le dăm formă. Chiftele de aceeași mărime înseamnă că se vor găti la fel, nu vor rămâne unele mai nepătrunse, cele mai mari, iar altele prea uscate, cele mai mici. Cu atât mai mult dacă le gătim la cuptor sau la air fryer.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *