Consilierii judeţeni au aprobat, marţi, în şedinţă ordinară, alocarea a peste 9 milioane de lei pentru modernizarea pieţelor şi terenurilor de sport, prin proiecte declarate câştigătoare în cadrul sesiunii din anul 2024 a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială şi a încheierii contractelor de finanţare cu beneficiarii, transmite Agerpres.
În urma selecţiei şi evaluării cererilor de finanţare depuse de unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi, cinci comune vor beneficia de finanţare nerambursabilă pe componenta A, în vederea construirii sau modernizării pieţelor agroalimentare, iar alte 20 de comune vor avea noi terenuri de sport pentru copii şi tineret prin componenta B a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială.
Valoarea cumulată a cererilor de finanţare declarate câştigătoare pe cele două componente este de 9,38 milioane de lei.
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că în comunele Miroslava, Ciurea, Scobinţi, Bălţaţi şi Holboca va fi finanţare nerambursabilă pentru implementarea proiectelor ce au ca obiectiv construirea sau modernizarea unei pieţe agroalimentare, în timp ce alte 20 de unităţi administrativ-teritoriale, Ciurea, Dumeşti, Comarna, Todireşti, Bălţaţi, Ţibăneşti, Mironeasa, Ţigănaşi, Ipatele, Probota, Golăieşti, Hărmăneşti, Coarnele Caprei, Mirosloveşti, Costeşti, Movileni, Bârnova, Leţcani, Româneşti şi Butea, vor încheia un contract de finanţare în vederea construirii, modernizării sau reabilitării terenurilor de sport pentru copii şi tineret.
„Mă bucur că vom continua şi anul acesta Programul Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială, prin care vom asigura finanţare pentru modernizarea terenurilor de sport şi a târgurilor, iar săptămâna viitoare vom semna contractele de finanţare. Totodată, am reuşit să facem economie în proiectul de achiziţie a microbuzelor şcolare, astfel că vom putea suplimenta necesarul cu încă trei microbuze care vor ajunge în comunele Belceşti, Mironeasa şi Tătăruşi”, a precizat Costel Alexe.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii judeţeni au aprobat şi demararea procedurii de achiziţie în vederea întreţinerii infrastructurii rutiere din judeţ pe timp de vară pe parcursul anilor 2025 şi 2026.
Suma de 100 de milioane de lei va fi investită în lucrări ce vizează refacerea podurilor, întreţinerea mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei rutiere şi de informare, întreţinerea drumurilor pietruite şi altele.
În şedinţa de marţi au fost aprobate 27 proiecte de hotărâre, multe vizând şi activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar unul dintre ele are în vedere înfiinţarea şi funcţionarea, începând cu 1 octombrie, a două locuinţe maxim protejate pentru persoanele cu dizabilităţi, cu adresa în oraşul Hârlău. Fiecare dintre acestea va avea o capacitate de opt locuri iar pe lângă serviciile de găzduire, vor fi realizate activităţi corespunzătoare nevoilor individuale specifice persoanelor cu dizabilităţi.