Bihor: Nouă focare de pestă porcină africană, apărute recent la porcii domestici / Boala nu afectează oamenii

porc, piata porcului, dr abraham, carne de porc Sursa foto: PxHere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, luni, că recent au fost declarate nouă focare de pestă porcină africană la porcii domestici, existând în prezent în judeţ 19 focare active.

Potrivit comunicatului transmis de DSVSA, noile cazuri au fost identificate în perioada 1 august – 23 septembrie 2024, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naţionale acreditate, în localităţile Ciocaia, Ineu, Olosig, Cherechiu, Telechiu şi Chistag, transmite Agerpres.

În Bihor mai sunt active 19 focare la porcii domestici

În localităţile afectate, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei în exploataţii, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, prin activităţile specifice de control şi asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, în această perioadă au fost asanate şase focare de PPA în localităţile Telechiu (comuna Ţeţchea), Galoşpetreu (comuna Tarcea) şi Chistag (comuna Aştileu).

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate

Ca urmare, la data prezentei informări, în Bihor mai sunt active 19 focare de PPA la porcii domestici, fiind afectate localităţile Ciocaia, Săcuieni, Olosig şi Sânnicolau de Munte (aparţinând de oraşul Săcuieni), localitatea Şilindru (comuna Şimian), localităţile Cherechiu şi Cheşereu (comuna Cherechiu) şi localitatea Ineu (comuna Ineu).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate şi înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *