ONG: Fermierii afgani luptă să supravieţuiască după ce talibanii au interzis opiul

Sursa foto: Pixnio Sursa foto: Pixnio

Organizaţia neguvernamentală Grupul Internaţional pentru Crize (International Crisis Group, ICG) a dat publicităţii joi un raport preluat de dpa în care descrie consecinţele economice grave pentru mulţi afgani ale interdicţiei opiului, măsură impusă de talibanii reveniţi la putere în 2021, transmite Agerpres.

Campania islamiştilor împotriva drogurilor a avut succes, reducând cultivarea macului opiaceu în Afganistan.

Efectul asupra lucrătorilor săraci şi a femeilor din mediul rural, care depindeau în mare măsură de agricultură, a fost însă disproporţionat, constată grupul de reflecţie citat.

Talibanii au implementat treptat diferite tactici, printre care programele de reabilitare, eradicarea culturilor de mac şi închiderea bazarurilor de droguri.

Mulţi fermieri au avut de suferit, în schimb comercianţii bogaţi au profitat de creşterea preţului stocurilor de care dispuneau, arată raportul ICG. Agricultorii care au trecut la alte culturi au venituri mai mici.

Ibrahim Bahiss, analist al ICG pentru Afganistan, a subliniat importanţa creării unor alternative economice care să prevină strămutarea şi emigrarea. El a pledat pentru o abordare în colaborare între afgani şi comunitatea internaţională şi a sugerat că talibanii ar trebui să aibă în vedere o implementare treptată a interdicţiei şi practici mai îngăduitoare faţă de cei mai săraci agricultori.

Vicepremierul taliban Abdul Kabir a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute, la un eveniment la Kabul, că producţia de droguri crescuse în Afganistan în perioada invaziei conduse de Statele Unite.

Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a raportat în noiembrie o scădere estimată la 95% a culturilor de mac opiaceu în Afganistan după interdicţia impusă de talibani.

Sursa foto: PIXNIO

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *