Agricultură pe datorie: Unii fermieri au împrumutat bani în contul subvențiilor agricole europene / Creșterea avansului de la 50% la 70% decisă de Comisia Europeană „nu este de mare ajutor” – Răzvan Avram, fermier, Vrancea

subvenții agricole, APIA, fermieri foto: Dreamstime

Numeroși fermieri români s-au îndatorat puternic la bănci și creditori nebancari ( IFN ) pentru a avea capital de lucru și pentru a cofinanța proiectele derulate cu fonduri europene. Capacitatea lor de a achita creditele este afectată însă de câștigurile mici sau nule înregistrate pe fondul unor recolte slabe sau foarte slabe cauzate de seceta din ultimii ani. 

Pe de altă parte, fermierii pot solicita încă din primăvară de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură ( APIA ) adeverințe pentru creditori, pentru a obține împrumuturi în contul subvențiilor agricole pe care urmează să le încaseze începând cu data de 16 octombrie. 

Un mic balsam pus pe rana financiară a fermierilor, aplicat însă fără să o vindece. Mai degrabă să facă durerea mai suportabilă. Banii împrumutați de la bănci vor fi mai târziu achitați din subvențiile europene. 

Pe fondul unor dificultăți majore întâmpinate de fermierii din statele membre, rezultatul fiind criza de lichiditate în afacerile agricole, Comisia Europeană a crescut procentul avansului acordat din subvențiile agricole de la 50% la până la 70%, 75% și 85%, în funcție de tipul de plăți ( plăți directe, plăți pentru dezvoltare rurală ). 

Citește Fermierii pot încasa un avans de 70%, în loc de 50%, din subvențiile europene, în această toamnă/Comisia Europeană a acordat această derogare pentru a-i ajuta pe agricultori să depășească problemele de lichiditate

Această derogare de la regulamentele europene în vigoare înseamnă cash mai mult în conturile fermierilor, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2024. 

Aceasta ar trebui să fie o veste bună pentru toți fermierii. În cazul unora, nu este însă așa: gradul lor de îndatorare este atât de mare, încât avansul subvențiilor europene acordat în toamnă chiar și în procent mai mare a fost deja angajat, prin împrumuturile făcute până acum pe baza adeverințelor de la APIA.

Articolul informativ publicat de G4Food la prima oră a zilei de joi, 12 septembrie 2024, despre creșterea procentuală a avansului plătit din subvențiile agricole a provocat deja reacții în rețelele de socializare unde a fost distribuit. 

Fermierul Răzvan Avram, din satul Bordeasca Veche, județul Vrancea, a răspuns pentru G4Food: ”Marea majoritate a fermierilor au creditat prefinanțarea ( avansul, n.m ) APIA. Ăsta ( procent mai mare din avans, n.m. ) nu e un foarte mare ajutor”. 

”Avans…înțeleg că ne dă 70% din bani în toamnă… Dar majoritatea fermierilor care au probleme financiare au luat bani din bancă lăsând gaj adeverința APIA… Deci, ajutorul de 70% se va opri la bancă” a comentat un alt fermier pe un grup de Whatsapp. 

Directorul executiv al Uniunii Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal ( UNCSV ), Florin Bercu, a răspuns pentru G4Food că sistemul acesta de împrumut de la bănci pe baza adeverinței de la APIA nu mai este însă utilizat pe scară largă: ”În trecut da, acum nu mai pot oricum. Trebuie să își achite datoriile și apoi să ia din nou.  De 5 ori subvenția APIA a cam fost abureală… Creditul a putut fi accesat de foarte puțini fermieri. Condiția este să nu ai din trecut adeverințe APIA pe care ai luat credit și încă nu le-ai achitat. Întâi le achiți și apoi iei pentru anul/anii viitori”.

Bercu se referă la decizia luată anul trecut de MADR de a crește la de cinci ori subvenția agricolă valoarea creditului acordat de bănci în baza adeverinței APIA. 

Prin urmare, nici subvențiile agricole, care depășesc în multe ferme nivelul de 100.000 de euro pe an, nu mai pot asigura solvabilitatea unor fermieri.

În acest timp, fermierii români așteaptă cu nerăbdare ca guvernul să emită o ordonanță de urgență pentru acordarea unei compensații financiare de la bugetul de stat în cuantum de 200-250 de euro pentru un hectar de culturi agricole distruse de secetă integral, așa cum a promis ministrul Florin Barbu.

În cursul discuțiilor libere, fermierii invocă promisiunea ministerială de a le fi acordate compensații financiare pentru culturile agricole distruse de secetă. 

”Să dea ordonanța aceia promisă mai repede, să rezolve un stres al multor fermieri, nu să vină cu tot felul de soluții, în care se mai dă câte un rând de cazma la groapa asta adâncă în care se află agricultura în acest moment” a scris un fermier pe același grup de Whatsapp”.  Acești bani ar fi un plus oferit fermierului, fără obligații, așa cum sunt creditele sau subvențiile agricole. De aceea este foarte așteptat din partea guvernului.

Unele comentarii fac referire inclusiv la eventuale proteste, în cazul în care așteptările fermierilor nu sunt satisfăcute în această toamnă electorală.

Citește și Despăgubiri de 250 euro/ha și suspendarea ratelor la credite pentru un an, promisiunile ministrului Barbu pentru fermierii afectați de secetă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *