Studiu: Acest aliment comun previne apariția demenței în boala Alzheimer / Consumul a cel puțin un ou pe săptămână scade riscul cu 47%

un medic vorbește cu un bărbat care sufera de dementa Sursa foto: Pexels

Oamenii de știință cercetează de ani de zile posibile modalități de prevenire a apariției bolii Alzheimer mai târziu în viață. Un nou studiu sugerează că un ingredient obișnuit din bucătărie ar putea fi cheia pentru stoparea bolii neurodegenerative, relatează Men’s Journal.

Cercetarea, publicată în The Journal of Nutrition, arată că ouăle sunt o potențială soluție în prevenirea demenței în boala Alzheimer pe măsură ce îmbătrânim. Ouăle au fost mult timp lăudate pentru beneficiile lor neurologice, deoarece sunt pline de colină, acizi grași omega-3 și luteină – toate substanțe nutritive importante pentru sănătatea creierului. Deși unele dovezi sugerează că consumul frecvent de ouă poate îmbunătăți performanțele cognitive la testele verbale, până în prezent nu s-a știut dacă consumul de ouă poate influența în sine riscul de demență și de boală Alzheimer.

Oamenii de știință au examinat obiceiurile alimentare autodeclarate ale 1.024 de adulți, cu o vârstă medie de 81,4 ani. Ei au constatat că consumul a mai mult de un ou pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 47% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. După mai mulți ani de urmărire, 280 de participanți, adică aproximativ 27,3% din cohorta totală, au fost diagnosticați cu Alzheimer.

Conținutul de colină al ouălor, în special, a fost de interes pentru oamenii de știință. „Aceste constatări sugerează că un consum frecvent de ouă este asociat cu un risc mai scăzut de demență în boala Alzheimer și patologia bolii Alzheimer, iar asocierea cu demența în boala Alzheimer este parțial mediată prin colina alimentară”, au concluzionat aceștia în lucrare.

Un studiu din 2021 a constatat o rată mai lentă de declin al memoriei în rândul celor care au mâncat cel puțin un ou pe săptămână, comparativ cu cei care nu au făcut-o.

Se fac mai multe cercetări privind potențialele beneficii neurologice ale ouălor, iar rezultatele preliminare nu stabilesc în mod concludent că consumul de ouă previne boala Alzheimer. Totuși, este un pas promițător în direcția corectă.

„Ouăle sunt unul dintre puținele alimente consumate în mod obișnuit care sunt în mod natural bogate în colină, un nutrient pe care îl cercetăm pentru a înțelege mai bine rolul său în sprijinirea atât a dezvoltării cognitive la sugari și copii mici, cât și a menținerii în timpul procesului de îmbătrânire”, a declarat autorul principal al studiului, Taylor Wallace.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. V-as ruga totuși să vă mai abțineți un picuț înainte de a va apuca să mâncați 10 ouă pe zi.
    Studiul este de tip observational, deci poate trasa ipoteze, dar nu înseamnă nimic dacă nu este confirmat de studii randomizate controlate.
    Spre exemplu: cei ce mănâncă ouă se știu sănătoși și de aceea nu le evită, de unde si riscul mai mare de boală la cei ce evita ouăle!
    Studiul interventional, randomizat controlat tranșează ipotezele, se ia o populație de oameni ce mănâncă 5 ouă pe săptămână se randomizeaza 2 grupuri și unii sunt lăsați să manance cate ouă vor si la ceilalți li se scot ouăle.
    Cum ouăle sunt bombe de colesterol care au si acizi grași saturați pot creste usor colesterolul si pot contribui la demența Alzheimer’s.
    Deocamdată v-as sfătui să mâncați maxim 2 ouă pe săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *