Poate radiația din telefoanele mobile și cuptoarele cu microunde să provoace cancer? Un nou studiu susține că are răspunsuri definitive / Care sunt efectele radiațiilor emise de antenele de telefonie mobilă

radiatii, telefoane mobile, cuptoare cu microunde, studiu, cancer cerebral

Dezbaterea privind legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile și riscul de cancer cerebral durează de zeci de ani. Aceasta a început în 1993, când David Reynard a susținut că radiațiile emise de telefonul mobil au cauzat cancerul cerebral al soției sale. Deși procesul a fost respins, cazul a generat o îngrijorare generalizată referitoare la legătura potențială dintre telefoanele mobile și cancer, transmite publicația New Atlas.

Mulți oameni stau de asemenea departe de cuptoarele cu microunde, deoarece consideră că acestea emit radiații periculoase. Radiațiile provenite de la telefoanele mobile și de la cuptoarele cu microunde sunt similare în sensul că ambele tipuri de dispozitive utilizează radiații neionizante, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a ioniza atomii sau moleculele și pentru a elimina electronii strâns legați. Periculoasă este, la anumite frecvenţe, radiaţia ionizantă. Aceasta este capabilă să transmită materiei iradiate energia sa, să o ionizeze (conferind o încărcătură pozitivă sau negativă atomilor sau moleculelor care compun această materie) şi să antreneze uneori o recombinare sau o reacţie chimică. Prezenţa în număr mare a unor astfel de particule încărcate electric poate provoca distrugeri ţesuturilor vii.

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) au clasificat radiațiile telefoanelor mobile drept un posibil cancerigen uman. Această preocupare a fost intensificată de studii, cum ar fi un experiment din 2016 pe rozătoare, care a evidențiat o legătură potențială între radiațiile telefoanelor și cancerul la șobolani.

Cu toate acestea, un nou studiu cuprinzător, condus de Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA), a analizat peste 5.000 de studii și a restrâns lista la 63 de cercetări-cheie efectuate între 1994 și 2022. Cercetătorii au concluzionat că, în ciuda creșterii masive a utilizării telefoanelor mobile în ultimele două decenii, nu a existat o creștere corespunzătoare a cazurilor de cancer cerebral sau de cap și gât, chiar și în rândul utilizatorilor intensivi.

Studiul a analizat și efectele radiațiilor emise de antenele de telefonie mobilă, precum și expunerea profesională la radiațiile de radiofrecvență, și nu a găsit nicio legătură cu cancerul. Potrivit lui Mark Elwood, coautor al studiului, această revizuire oferă un set de date mai solid decât cercetările anterioare, permițând cercetătorilor să concluzioneze cu încredere că radiațiile telefoanelor mobile nu reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătate.

Constatările sugerează că, în ciuda utilizării pe scară largă a telefoanelor mobile, ratele cancerului cerebral au rămas constante din 1982, discreditând astfel ideea că telefoanele mobile cresc semnificativ riscul de cancer. Aceste rezultate au fost publicate în Environmental International.

Sursa foto: Zinco79 | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Inca un mit demontat, dar adeptii teoriilor conspirationiste nu vor renunta, afirmand ca datele sunt falsificate in interesul marilor companii de telecomunicatii

    • Mitul asta nu moare nicodata, ciorba e reincalzita la fiecare dispozitiv nou inventat. Inainte de GSM, se spunea ca routerele wireless cauzeaza cancer. Inainte de routere, cuptoarele cu microunde. Inainte de cuptoare, stalpii de inalta tensiune.

      Asta nu inseamna ca toate radiatiile electromagnetice sunt inofensive. Dar exista oameni pregatiti care certifica dispozitivele de larg consum, si una din preocupari e ca ele sa nu emita tipurile de radiatie daunatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *