Anghinarea este o legumă destul de puțin utilizată în România, dar extrem de folosită în dieta mediteraneană. Și acest lucru se datorează beneficiilor pe care le aduce sănătății. Originară din Egipt, anghinarea ar trebui să beneficieze de mai multă atenție din partea celor care vor să slăbească, să se detoxifice și, în special, să își rezolve problema ficatului gras.
Legumă ideală pentru slăbit
Dacă dorești să urmezi o dietă săracă în calorii, anghinarea nu trebuie să lipsească, arată La Vanguardia. Este o legumă cu un conținut caloric redus, având doar 44 de calorii. Conținutul său ridicat de fibre favorizează tranzitul intestinal și, de asemenea, este un aliment diuretic.
Nutriționista Marta Sanz recomandă „să incorporăm anghinarea în dieta noastră dacă ne-am propus să pierdem câteva kilograme, deoarece fibrele ne vor oferi senzația de sațietate, iar datorită efectului diuretic va ajuta la eliminarea urinei la persoanele care au nevoie de acest lucru”. Desigur, nu ajunge doar să mâncăm o anghinare, va trebui să o integrăm într-o dietă echilibrată pe ansamblu, preponderent mediteraneană.
Eliminarea toxinelor. Cum ajută ficatul să se detoxifice pe cale naturală
Ca toate legumele, componenta său principal este apa (89%), iar a doua componentă notabilă sunt carbohidrații (7,5 g la 100 g de porțiune comestibilă), dar este important de menționat că este foarte bogată în fibre (2 grame), în special inulina, un polizaharid nedigerabil de enzimele din tractul gastrointestinal, dar fermentabil de bacteriile din colon. „Inulina este benefică pentru sănătate deoarece reduce riscul de boli cardiovasculare, scade colesterolul, previne bolile tractului gastrointestinal, ajută la prevenirea cancerului de colon, diabetului și crește activitatea imunitară a organismului”, explică nutriționista Marta Sanz.
Anghinarea ajută la eliminarea toxinelor, în special a acidului uric, și contribuie astfel la prevenirea retenției de lichide.
Ficatul este organul care beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de anghinare. Aceasta stimulează producția de bilă și este un produs excelent pentru afecțiunile hepatice. „Cinarina, o substanță acidă cu efect coleretic, este responsabilă de creșterea secreției biliare, de scăderea colesterolului și de efectul diuretic. Pentru persoanele care suferă de diabet, anghinarea trebuie să fie un aliment de bază în dieta zilnică, deoarece reduce nivelul de zahăr din sânge”, explică Sanz.
De asemenea, trebuie menționat că anghinarea este o excelentă sursă de potasiu (430 mg), fosfor (130 mg), fier (1,5 mg) și magneziu (12 mg). Printre vitamine, se remarcă prezența tiaminei (0,11 mg), vitaminei B6 (0,07 mg), folatului (13 micrograme) și vitaminei C (9 mg).
Cumpărare, conservare, gătire
Anghinarea este o inflorescență de formă sferică, de aproximativ 12 cm în diametru, formată din frunze verzi suprapuse în formă de solzi. La bază, are un peduncul alb, fraged și comestibil. Pe piață găsim două tipuri de varietăți: verde și violet. Cea verde este cea mai cunoscută.
Dacă urmează să pregătim anghinarea în aceeași zi în care am cumpărat-o sau în zilele următoare, trebuie să o păstrăm la frigider. Este important să nu o curățăm, ci să o păstrăm într-o pungă de plastic sigilată și să o așezăm în partea cea mai rece a frigiderului.
În cazul în care nu o vom găti în următoarele zile, o putem congela pentru a nu se strica. Pentru aceasta, va fi necesar să o curățăm, să o decojim, să o fierbem sau să o opărim înainte de a o introduce în congelator.
Este, de asemenea, important de știut că anghinarea este o legumă care se oxidează foarte repede, adică se înnegrește într-un timp scurt. Un truc pentru a preveni acest lucru este să o punem în apă cu sare și lămâie în timp ce o curățăm și decojim. În acest fel, anghinarea rămâne într-o stare optimă în timpul preparării. Vezi aici cum se prepară anghinarea, pas cu pas.
Deși se recomandă să fie consumată crudă pentru a beneficia de toate proprietățile sale, poate fi consumată și fiartă, prăjită, conservată sau la grătar. Zeama obținută din fierberea anghinarei este un remediu excelent pentru detoxifierea organismului, așa că nu o aruncați.