Un grup de oieri au protestat în Piața Victoriei, împotriva uciderii animalelor pentru combaterea Pestei Micilor Rumegătoare, în zona de focar / Incident în care o jandarmeriță ar fi fost lovită / Nemulțumirile fermierilor, exploatate electoral de politicieni extremiști

oi, oieri, pesta micilor rumegatoare foto: Facebook, captura

Update 2: Jandarmeria Capitalei a anunțat că a avut loc un incident, o jandarmeriță fiind lovită în cap cu o talangă. Bărbatul care ar fi agresat-o a fost ridicat de jandarmi și dus la poliție.

Comunicatul Jandarmeriei:

În jurul orei 17.00, pe timpul desfășurării adunării publice de protest, un grup de aproximativ 30 de persoane s-a dispus la limita dispozitivului de garduri, dinspre carosabil (partea cu Guvernul), cu scopul de a-și exprima nemulțumirile.

Una dintre persoane a rupt dispozitivul de garduri și a ieșit în carosabil. Jandarmii au încercat să o readucă în zona de desfășurare, ocazie cu care celelalte persoane au început să pună presiune pe dispozitivul de panouri metalice.

În urma forțării dispozitivului, o jandarmeriță de la dialog a fost lovită în zona capului cu un obiect contondent (o talangă), fiind condusă ulterior la un echipaj medical pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ulterior, persoana în cauză s-a îndreptat către Muzeul Antipa, moment în care forțele de ordine s-au deplasat către acesta pentru a-l invita la autospecială în vederea stabilirii identității.

Persoana a refuzat și a fost nevoie de folosirea forței pentru a fi introdus în autospecială.

Bărbatul a fost condus la sediul secției de poliție pentru identificare și luarea măsurile legale împotriva acestuia.

Menționăm faptul că adunarea publică de protest este spontană și nu a fost avizată în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice din Primăria Municipiului București.

Reiterăm faptul că, Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic, civilizat și legal.

Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni, să fie responsabili și îi asigurăm că principalul nostru obiectiv este siguranța tuturor participanților.

Update: O delegație de crescători de ovine urmează să se întâlnească luni, 2 septembrie, la ora 17:00, la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre Pesta Micilor Rumegătoare, o boală contagioasă care afectează mai multe județe și din cauza căreia exporturile de ovine vii sunt suspendate de aproape o lună. Întâlnirea va avea loc fără participarea presei, fiind permis numai accesul fotografului și cameramanului oficiali. G4Food precizează că delegația de oieri care urmează să se întâlnească cu premierul Marcel Ciolacu nu este implicată în protestul din Piața Victoriei, acțiunea fiind inițiată de alți crescători de ovine, care au comunicat pe rețelele de socializare.

Știrea inițială: Mai mulți oieri s-au reunit de la primele ore ale dimineții, în Piața Victoriei ( intersecția cu Calea Buzești ), pentru a protesta față de măsurile extreme decise de autoritățile sanitare veterinare în anumite ferme de ovine pentru a stopa răspândirea Pestei Micilor Rumegătoare, o boală contagioasă confirmată în premieră în România în 20 iulie 2024. 

Autoritățile au sacrificat până în prezent aproximativ 100.000 de ovine, în zonele de focar din județele Tulcea, Constanța, Timiș și Ialomița. 

Un manual operațional pentru intervenția în focarele de Pesta Micilor Rumegătoare, publicat în 2018, când PMR a fost confirmată, în premieră, în țara Bulgaria, prevede că ”…din momentul confirmării oficiale a PMR în exploatația respectivă, autoritatea competentă se asigură că: (a) toate animalele din speciile suspecte din exploatație sunt ucise de îndată. Animalele care au murit sau au fost ucise sunt incinerate sau îngropate la fața locului, în cazul în care este posibil, sau distruse într-o instalație de distrugere a carcaselor. Aceste operații se efectuează astfel încât să se minimizeze riscul de răspândire a agentului bolii”. 

Manualul a fost întocmit pe baza Directivei europene 119/1992.

Oierul Radu Bumbea, erijat în purtător de cuvânt al oierilor nemulțumiți de măsurile aplicate de autorități, este de asemenea prezent în Piața Victoriei, în mijlocul altor fermieri și a îndemnat, printr-un live făcut pe Facebook, și alți crescători de ovine din țară să participe la protest.

O altă delegație de oieri din care face parte și Ioan Sterp, vicepreședinte al Asociației Ciobanilo Profesioniști ( ACP ) ar urma să se întâlnească luni 2 septembrie, la ora 17:00, cu premierul Marcel Ciolacu. Delegația aceasta a încercat fără succes să discute cu premierul săptămâna trecută, marți și miercuri, ( 27 , 28 august ).

Între timp, reprezentanți ai partidului S.O.S. au trecut la acțiuni de exploatare în plan electoral a nemulțumirilor și tensiunilor din rândul oierilor.

Luis Lazarus, vicepreședinte al partidului extremist și europarlamentar în urma alegerilor din iunie 2024, l-a avut invitat on line pe Ioan Sterp. 

Diana Iovanovici-Șoșoacă, președinta partidului, de asemenea europarlamentar, a publicat pe rețelele de socializare un live de aproape 1 h și 30 de minute, în cadrul căruia a atacat ANSVSA și a emis teorii conspiraționiste. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Facebook, captura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *