Un cercetător caută planul alimentar perfect și încearcă în fiecare lună o dietă nouă. La cea bazată exclusiv pe alimente ultraprocesate a renunțat după doar 5 zile / Care este motivul?

alimente ultraprocesate, diete, dieta mediteraneana, gavin wren, stare mentala Sursa foto: David Wren/Dreamstime

Gavin Wren, un expert în politici alimentare din Marea Britanie, a încercat recent să mănânce exclusiv alimente ultraprocesate timp de o lună, dar a abandonat provocarea după doar cinci zile, relatează publicația Business Insider.

În încercarea sa de a descoperi cea mai bună dietă pentru bunăstare, viața socială și bugetul său, Wren a încercat anterior diverse diete populare, inclusiv vegană, paleo și mediteraneană, fiecare pentru o lună.

În ciuda prevalenței alimentelor ultraprocesate în dietele de zi cu zi — reprezentând aproape 60% din mesele din Marea Britanie și SUA, conform unui studiu din 2023 — Wren a constatat că această dietă a fost cea mai dăunătoare pentru sănătatea sa. Inițial, i-a plăcut să se răsfețe cu produse precum chipsuri și alimente fast-food, dar a observat rapid aportul excesiv de calorii și nivelurile ridicate de grăsimi și zahăr. El a descris aceste alimente ca fiind unele care creează dependență.

În a treia zi a experimentului, Wren a prezentat simptome asemănătoare unei mahmureli, inclusiv energie scăzută și sănătate mintală precară. El a raportat o scădere semnificativă a stării sale de spirit, declarând:

„După câteva zile, starea mea de spirit, energia și sănătatea mea mentală au scăzut și au scăzut și au scăzut.”

Acest lucru se aliniază cu cercetările care sugerează o legătură puternică între dietele bogate în fructe și legume și îmbunătățirea bunăstării mentale.

În plus, Wren s-a confruntat cu probleme de concentrare și legate de activitatea fizică, considerând că era dificil să își mențină rutina obișnuită de antrenament. El a simțit că creierul său era incapabil să îndeplinească sarcinile normale în mod eficient. Această experiență reflectă constatările unui studiu din 2022 care leagă consumul de alimente ultraprocesate de declinul cognitiv.

În cele din urmă, Wren a concluzionat că o dietă formată exclusiv din astfel de alimente nu era potrivită pentru el, subliniind importanța alimentelor integrale pentru menținerea sănătății și a clarității mentale.

Citește și Un expert în politici alimentare încearcă o dietă pe lună în 2024. Cele două pe care le recomandă până acum sunt sănătoase și ajută la slăbit

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *